Ljoskavac (Physalis alkekengi L.)

Nalazište:  Raste po šikarama, živicama, vinogradima i svijetlim šumama.

Opis: To je oko 50 cm visoka biljka, jajoliko trouglastih listova i zvonolikih, zelenkasto-bijelih cvjetova. Plod je crvena sjajna boba, zatvorena u napuhanu, uglatu čašku narandzasto-crvene boje.

Bere se: Plod sazrijeva u ranu jesen. Kiselkast je i može se jesti, ali treba payiti da ne dođe u dodir s vrlo gorkom čaškom. Plod se sabire i suši kraj peći ili u pećnici. Kad je suh, pod prstima šuška, ali mora sadržati svoju crvenu boju.



Pripemanje lijeka, primjena i djelovanje: Suhi plod upotrebljava se protiv teškoća pri mokrenju, kroničnog katara mokraćnog mjehura, pijeska i kamenaca mokraćnog mjehura i bubrega. Biljka je diuaretik - zbog čega liječi od uloga - i laksans.

Čaj se priprema od 20 g suhih plodova koji se kuhaju 1-2 min. u 1/2 l vode ili vina. Pije se u toku dana, u gutljajima. Ne smije se uzimati mnogo, ni često, ni duže vrijeme, jer truje želudac.

Dobro je taođe, 15 g suhih bobica zdrobiti i kuhati 15 min. u 4 dl vode, ostaviti da stoji 2 sata pa procjediti. To se popije u dva obroka, tj. polovica prije zajutarka, a polovica prije večere.

Isto tako, može se 60 g bobica kuhati u 5 min. u 1 l vode, zatim to ostaviti poklopljeno da stoji još 10 min. na kraju štednjaka, da ne kipi, pa procjediti. Pije se u malim čašicama nekoliko puta dnevno.

U toku 10 dana može se svako jutro, prije jela pojesti 20-30 zrelih bobica s medom ili pekmezom.

Od 300 g bobica, 2 dl vode i 70 gkg meda skuha se pekmez, od kojega se svaki dan ujutro prije jela uzima 100 g u toku 10 dana. Jednako je dobro, takođe u toku 10 dana, svako jutro prije jela popiti 20 g soka od svježih bobica.

Ta je biljka naročito djelotvorna protiv podagre, kad u mokraćnim solima ima mnogo oksalata.

Izvor: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978