Brijest ( Ulmus campestris L.)

Latinski naziv: Ulmus campestris L.


Nalazište: Raste u nizinskim šumama.

Opis: To je srednje veliko, do 35 m visoko šumsko drvo, glatkih grana, jajolikog, dugog i nejednakog lišća. Cvijeće gotovo da sjedi na grani u gustim kitama. Kora je starijeg stabla ispucana uzdužnim linijama, a lišća nema. Plod je viseće sjemae sa dva krilca. Cvijet ima na petoro radcijepljen vjenčić latica, 5 prašnika i tučak.

Bere se: Cvjeta u martu i aprilu. Upotrebljava se unutrašnja i srednja kora od mladih grana (1 -2 godine), koje se ogule u rano proljeće. Obično se upotrebljava i cvijet.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Primjenjuje se za liječenje opekotina, smrzotina i raznih kožnih bolesti. Uzme se 150 g sitno usitnjene kore brijesta i kuha 1 sat u 2 l vode (ili mlijeka), pusti da stoji 5 sati, pa se procijedi. Bolna mjesta se oblože lanenom krpom, namočenom u tom odvaru.
Cvijet se upotrebljava za liječenje šećerne bolesti. Jedna velika kašika cvijeta se prelije sa 2,5 dcl kipuće vode, pusti da odstoji 5 min. procijedi se, i pije 2 puta na dan po jedna šoljica i to ujutru i naveče, 1/2 sata prije jela.
Može se uzeti 128 gr kore dvogodišnjeg brijesta, kuvati u 2 litra vode dok ne ukuha na polovinu ( na 1 lit.). Pošto odstoji 1 sat, pije se  250 g ujutro , a 250 g naveče.