Narodni recept za prirodno liječenje Gušavosti (povećanja štitne žlijezde)

Gušavost (povećanje štitne žlijezde)

Struma (gušavost) označava svako povećanje štitaste žlezde koje može da se dokaže klinički. U užem smislu termin struma odnosi se na povećanje štitaste žlezde bez poremećaja njene funkcionalne aktivnosti. Osnovni uzrok nastanka endemske strume je nedostatak joda u ishrani. Sporadičnu strumu može da izazove više faktora kao što su strumogene supstance iz povrća, urođeni enzimski defekti u biosintezi tireoidnih hormona i cirkulišući imunoglobulini koji stimulišu deobu tireocita. Bolesnici sa strumom obično nemaju subjektivne tegobe. Samo ukoliko je struma velika može da izazove simptome i znake zbog kompresije traheje ili ezofagusa (jednjak).

Recepti za prirodno liječenje gušavosti (povećanja štitne žlijezde)

Bilo da je izrasla spolja, bilo iznutra, guša će nestati ako se grlo češće ispira grgotanjem ekstraktom ustupnika (trave od šapa, Scrophularia nodosa) ili ivanjskog cveća. Ustupnik (travu od šapa) možete naći na obali potoka, u šumskim jarugama i na vlažnom tlu ispod žbunova. Biljka ima neugledne crvenosmeđe cvetove i tamnozelene duguljaste šiljaste listove, čiji je miris oštar, sličan mirisu listova zove; na taj način se - po mirisu - ne može pobrkati sa drugom biljkom. Dok se od ustupnika skuplja samo list koji se upotrebljava za grgotanje a ne i za čaj koji se pije, od svih delova ivanjskog cveća pravi se čaj koji, osim što služi za grgotanje, može i da se pije.

Gornju koru starog hrasta ili mlađeg drveta ostrugati, usitniti i 6 kašika staviti u pola litre vode. Kuvati 15-20 minuta. Peškir nakvasiti u toj tečnosti i staviti na gušu. Preko toga oviti topao šal i leći u krevet. Treba piti čaj od kadulje po nekoliko puta dnevno.

Gušu pod vratom leči praziluk (njegova sredina). Izreže se na sitno, pomeša sa morskom soli i cvetom od ljiljana. Taj lek treba priviti na gušu svako večer pre spavanja.