Lazarkinja (Asperula odorata L.)

Nalazište: Raste na sjenovitim mjestima bukovih šuma.

Opis: To je mala, oko 16-30 cm visoka biljka, sa četverouglastom stabljikom oko koje izrastaju iz pazušaca njenih koljenaca, kopljasti listovi u obliku pršljenova, na obodu oštri poput bodljika zašiljeni, sa 6-8 lisaka. Cvijet je malen, bijel, sa vjenčićem načetvero rascijepljenih latica, Ima 4 prašnika i nadvoje rascijepljenu plodnicu. Miriše jako ugodno po kumarinu, posebno kad je biljka osušena. Cvjetovi čine paštitac na vrhu stabljike. Plod je okrugao i obrastao čekinjama, a korijen je tanak, puzajući i člankovit.

Bere se: Cvjeta u svibnju i lipnju, a bere se čim počne cvjetati. Za lijek se skuplja lišće i prije cvjetanja, a mladice kad je biljka u cvijetu. Zbog ugodna mirisa dodaje se lazarkinja čajevima za kupke, nekim vrstama vina kao začin, da im oplemeni ukus, te duvanu, da bi cigaretama dala miris kumarina.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Sviježe lišće privijeno na bolno mjesto liječi od glavobolje, jača živce, izvlači temperaturu i napetost iz oteklina, stišava lupanje srca, liječi od vodene bolesti, zastoja krvi, bolova u trbuhu, bolesti slezene i jetre, pomaže izlučivanje pijeska iz bubrega i mokraćnog mjehura, a lijeći i od nekih kožnih osipa, kao čaj koji se priprema tako da se 1 velika kašika lišća popari sa 2.5 dl kipuće vode, pa pošto odstoji 10 min, procjedi se. Pije se topao ujutru nataške i navečer prije spavanja po 1 šoljica, sa dodatkom 1 kavene lašike meda.

Dobra je mješavina od jednakih dijelova lazarkinje, čestoslavice (Veronica officinalis), lječure (Sanicula europaea), lišća šumske jagode (Feagaria vesca), dobričice (Glechoma hederacea) i matičnjaka (mellssa officinalis). Ako se 1 velika kašika te mješavine popari sa 2.5 dl kipuće vode, pa poklopi, nakon 10 min. procjedi, dobro je popiti po šoljicu umjesto pravog čaja poslije večere.
Ako se 1 velika kašika te mješavine potopi 12 sati u vodi, zatim prokuha 5 min. i procjedi, pije se triput dnevno po 1 šoljica, zaslađena 1 velikom kašikom meda, kao lijek protiv vodene bolesti, žučnih kamenaca, bolesti jetre, slezene i donjeg trbuha.

U istu svrhu se priprema i ovaj lijek: otrgnuta lazarkinja ostavi se u hladnu da se osuši, pa se šaka osušene biljke sloši u staklenu ili porculansku posudu, na nju se narežu 3-4 narandze na tanke kolutiće (koštice se odstrane), po svemu se pospe šećer i nešto cimeta i stavi da stoji 2 sata. Zatim se sve prelije litrom bijelog vina i ponovo ostavi da stoji 2 sata, na hladnom. Prije upotrebe u čaše se stavi nekoliko jagoda i među prstima malo svježe lazarkinje, i na to se nalije ovo procijeđeno vino. Pije se triput dnevno po 1 čaša poslije jela, u toku mjesec dana.

Osvježava i čaj koji se priprema tako da se 1 velika kašika mješavine od jednakih dijelova cvijeta lazarkinje, kamilice (Flores chamomillae), lipe (Flose tilliae) i lišća šumske jagode popari sa 2.5 dl kipuće vode, pa se pošto odstoji 10 min, procijedi. Pije se 2-3 puta dnevno po 1 šoljica, poslije jela.

Protiv nesanice treba 1 veliku šoljicu usitnjenog lišća lazarkinje preliti sa 2-3 dl kipuće vode, poklopiti i staviti da stoji 10 min. zatim procjediti i dodati 1 veliku kašiku meda i sok od 1/2 limuna, pa to piti pola sata prije spavanja. Kumarin uspavljuje, uz to djeluje i antiseptički, a kako sadrži organske kiseline, topi kamenac bubrega i mokraćnog mjehura, i pomažeda se oni pojačanim mokrenjem izluče.

(Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978)