Narodni recepti za prirodno liječenje akni



Akne (lat: Acne vulgaris) 

Akne su inflamatorno (upalno, zapaljensko) obolenje kože, uzrokovano promenama u pilosebacealnoj jedinici (strukturi koja se nalazi u koži i sastoji se iz folikula dlake i njemu pridružene lojne žlezde). Uobičajeno je da se akne nazivaju bubuljice. Ovo stanje obično nastaje tokom puberteta, i naročito je zastupljeno u populaciji zapadnih zemalja, što se objašnjava većom genetskom predisponiranošću. Akne su pojavni oblik preteranog odziva lojnih žlezdi na uobičajene nivoe muškog hormona testosterona. Kod većine ljudi ovaj prenaglašen odziv nestaje tokom vremena i oko dvadesete godine akne nestaju ili se u najmanjoj meri povlače, bilo delimično bilo privremeno. Međutim, ne postoji način pomoću koga se može pouzdano predvideti koliko dugo vremena će one opstati, i kod nekih osoba one se zadržavaju decenijama, i opstaju u tridesetim i četrdesetim godinama života, pa ponekad i kasnije. Akne pogađaju veliki procenat populacije u nekom od životnih razdoblja. 

Recepti za prirodni liječenje akni (bubuljica):



- Treba izbegavati jako začinjena i osoljena jela, kisele salate i napitke. Salate treba začiniti kiselom pavlakom. 

- Protiv akni treba piti, u gutljajima, litru čaja od koprive dnevno, raspoređenog na ceo dan. 

- Spoljna upotreba: ujutro i uveče se na vlažno lice nanese melem od rena i sirćeta i ostavi da deluje deset minuta. 

- Naribani ren se stavi u bocu i prelije vinskim ili voćnim sirćetom; ono treba da prekrije ren. Ostavi se 10 dana na sobnoj temperaturi. Pošto se melem upotrebljava direktno iz boce a da se sirće prethodno ne odlije, trebalo bi ga stavljati u iskuvanu plastičnu bocu s rupičastim poklopcem. Ren uzima ljutinu od sirćeta, a sirće je uzima od rena. Dobija se blaga sirćetna esencija koju mogu da podnesu svi tipovi kože lica. 

- Belance od jaja takođe se koristi kao prirodni lek za akne. Da biste koristili ovu metodu, jednostavno odvojite belance od žumanca.

Zatim možete upotrebiti pamučni štapić, pamučnu kuglu ili jednostavno prste kako bi primenili belance na koži. Vaša će se koža sjajiti i početi zatezati. Ostavite smesu belanca na koži do sat vremena za najbolje rezultate.

- Kukuruzni skrob može biti odličan izbor. Kukuruzni skrob je vrlo nežan na koži, pa je to sjajna mogućnost za one koji imaju vrlo osetljivu kožu.

Možete primeniti kukuruzni skrob i možete ga ostaviti onoliko dugo koliko vam se sviđa.

Masku za lice napravite tako što pomešate ¼ šolje kukuruznog skroba, 2 kašike mleka i 1 belance. Nanesite na lice i ostavite da stoji 15 do 20 minuta. Posle samo operite mlakom vodom.

- Nije li beli luk ili češnjak sjajan za sve? Ne samo da češnjak ima antibakterijska svojstava kada ga jedete, već ima i velike efekte kada se nanosi direktno na kožu.

Da bi ga koristili, stavite sok od češnjaka na vašu kožu, obratite pažnju na mesta s problemima i ostavite na 30 minuta ili ogulite jedan čen belog luka i razrežite ga uzdužno, pa trljajte razrezanim delom aknu minut ili dva i ostavite tako na licu bar sat vremena.

Nakon toga, lice operite mlakom vodom.

- Kod lečenja akni i bubuljica u istočnjačkoj medicini, preporučuje se upotreba meda i cimeta.

Pre spavanja, problematična mesta na koži potrebno je namazati ovom prirodnom mešavinom.

Med je lepljiv, a cimet je začin, i čini se da su obe stvari koje bi želeli izbeći da se približe vašoj koži. Iznenađujuće, može zvučati čudno, med i cimet čine odličnu kombinaciju kada je reč o aknama.

Cimet ima antimikrobna svojstva, tako da može pomoći u zaustavljanju bakterija. Med je pak prirodni antibiotik.

Trebaće vam…

2 kašike meda
1 čajna kašika cimeta
Papirne maramice
Isperite lice vodom i osušite. Pomešajte dve kašike meda i 1 čajnu kašiku cimeta sve dok se ne pomešaju i formiraju neku vrstu paste.

Nanesite masku na lice i ostavite 10-15 minuta. Ovo je lepljiva mešavina, stoga pazite da imate papirne maramice pri ruci.

- Banane su veoma korisne – čak i onaj deo koji ne jedemo. Njihove kore sadrže nešto što se zove lutein, izuzetno snažan antioksidans koji smanjuje oticanje i upalu, a podstiče zdrav rast ćelija.

Dakle, trljanje kore od banane po licu može smanjiti crvenilo i nelagodu akni.

Trebaće vam:

1 kora od banane
Uzmite bananu i ogulite je, trljajte korom od banane kružnim pokretom po celom licu.

Kada osetite kao da ste istrljali celo lice, ostavite da ostane tako najmanje 30 minuta pre nego što isperete lice.

- Krompir je odlično povrće, ali za jednu od njegovih koristi možda još niste čuli.

Ta bi korist bila pripitomljavanje akni, budući da su krompiri puni kalijuma, sumpora, fosfora – sve komponente koje mogu pomoći u smanjenju zapaljenskih bubuljica.

Oni takođe imaju antioksidante za hranjenje kože i za podsticanje rasta novih zdravih ćelija kože.

Trebaće vam:

1 krompir
Operite lice vodom ostavljajući ga malo vlažnim. Isecite jedan sirovi krompir i protrljajte ga po licu nekoliko minuta u kružnom kretanju.

Pustite da se osuši 15-30 minuta, a zatim potpuno isperite toplom vodom.