Broćika ili žuto ivanjsko cvijeće (Galium l)

Narodni nazivi

ivanjsko cvijeće, prava broćika, žuta broćika, žuti bročac, Ivanova trava, sirištica, priljepača, broćika priljepača, bročanka, divlji broč, bročenica, prilip, prilipača, prikop, krpiguz, krpelj, hvatavac, prihvat, pupčac, lepuša, plezajoča lakota, bela lakota, ukrštena broćika, drogocvijet.

Latinski naziv

Galium l

Običnu broćiku (Galium verum)

Opis biljke

Postoji više vrsta ove biljke:

Broćika ili prikrp  (Galium aparine) 

Rasprostire se po oranicama, livadama i uz plotove, a seljaci je iskorjenjuju. Dosiže visinu od 60 do 160 cm, ima vretenaste nastavke listova i šiljasti zelenobijeli cvat. Stabljika joj je obrasla gustim dlakama. Ta je biljka penjačica, pa se zato naziva i broćika  pritjepača.

Običnu broćiku (Galium verum) 

U narodu zvanu i ivanjsko cvijeće, žuta broćika, žuti bročac, Ivanova
trava, te sirištica nalazimo često u višim predjelima, uspravna je, visoka je 30 do 60 cm, ima zlatnožute cvjetove koji jako mirišu na med. Beremo ju u srpnju, u vrijeme cvjetanja.

Bijela broćika (Galium mollugo)

Ima žućkastobijele, nježne cvjetove, slične biljnoj kopreni, ima medu sličan, opor miris, u vrijeme cvjetanja više je puzavica nego uspravna. - Sve navedene vrste broćike imaju već prema staništu približno jednaku ljekovitu moć. Koristimo ih sve na isti način.

Ova biljka iako je u prirodni dosta rasprostranjena sve se više zaboravlja. Ova biljka je vise ljekovita u svježem stanju i zato je treba upotrebaljvati svježu kod teskih oboljenja.

Liječenje

Čaj od broćike pročišćava bubrege, jetru, gušteraču i slezenu, i sprečava nastanak bolesti. Tko ima smetnje u sustavu limfnih žlijezda mora taj čaj piti svakodnevno. Učinkovit je i u slučajevima stabokrvnosti u mladih djevojaka, vodene bolesti i probadanja u slabinama. Čaj primijenjen izvana vrlo brzo pomaže kod svih
kožnih bolesti, rana, potkožnih čireva i bubuljica. Umivanje s toplim čajem zateže kožu na svenulom licu.

Vrlo uspješno djeluje i svježe istisnut sok, ako njime dnevno mažemo oboljelo

mjesto na koži i pustimo da se osuši.

Narodna medicina preporučuje broćiku kod epilepisije, histerije, vidovice (Ples Sv.Vida), živčanih oboljenja; zastoja mokraće i bubrežnih kamenaca. Protiv gušavosti pomaže čaj s kojim cijeli dan intenzivno grgljamo.

Grgljanje i ispiranje s broćikom brzo pomaže protiv gubitka glasa koji sve češće javlja kod ljudi.

Broćika je takodje dobra kod najtežih oboljenja ili zagnojenosti bubrega, posebno, ako zakažu sva ostala sredstva. Posebno je učinkovita smiješana u jednakim dijelovima sa šumskom zlatnicom i žutom mrtvom koprivom. U tom slučaju djeluje jako brzo, možda već za 14 dana. Čaj samo oparimo, pola šalice popijemo natašte 30 minuta prije doručka, a ostatak tijekom dana gutljaj po gutljaj. Kod teških oboljenja valja piti četiri šalice čaja dnevno.
Ovu čajnu mješavinu pijemo i kod skvrčenih bubrega i drugih teških bubrežnih oboljenja.

Spiranje i pijenje čaja od broćike izvrsno sredstvo kod raka na jeziku, a da isto tako i svježi sok, pomiješan s maslacem pomaže pri svim kanceroznim čirevima i kožnom raku.
U liječenju kanceroznih čireva također su moguća izlječenja. U posljednje vrijeme učestala su zloćudna kožna oboljenja, koja se manifestiraju kao tamne, oštro ograničene, grube mrlje. Vjerojatno se radi o infekcijskom oboljenju. U tom je slučaju liječenje sa svježim sokom broćike i s mašću nevena uspješno. Usto je neophodno piti čaj za pročišćavanje krvi od mješavine nevena, koprive i stolisnika.

Način upotrebe

Priprema čaja

Vrhom punu čajnu žličicu broćike oparimo s 1/4 litre vode, ostavimo da kratko odstoji.

Svježi sok

Svježu broćiku operemo i još vlažnu istisnemo u sokovniku.

Priprema masti

Svježi sok kašasto smiješamo u mast s maslacem na sobnoj temperaturi i pohranimo u hladnjak.

Izvor: Maria Treben  -  Zdravljeiz Božje ljekarne


 Broćika ili prikrp  (Galium aparine)

Bijela broćika (Galium mollugo)

Bijela broćika (Galium mollugo)