Dupčac ( Teucrium chamaedrys L.)


Narodni nazivi: podubica, đubatac, dupčac, dubac, dubčica, zubatac, mravak, penučica, stupcac, suhovrh, trava od groznice, trbučac.
Latinski naziv: Teucrium chamaedrys L.

Nalazište: Raste po suvim i krečnim obroncima, rubovima hrastovih šuma, primorskom kamenjaru.

Opis: To je trajna, zeljasta, 20-30 cm visoka biljka, čije razgranate, dlakave stabljike izlaze iz kosog rizoma. Čini male grmice. Ovalni po rubu nazubljeni listovi, dugi oko 2 cm, puštaju iz svojih pazušaca ljubičaste, ružičasto-modre, ponekad i bijele, na jednu stranu okrenute cvjetove. Biljka snažno miriše, oporog je i gorkog ukusa. Nije otrovna. Ima nekoliko vrsta dupčaca, sličnog djelovanja, ali se najviše upotrebljava tzv. "gavranov kuk", koji miriše na češnjak (Teucrium scordium). Ta vrsta raste na vlažnim i močvarnim zemljištima. Stabljika joj je zeljasta, a lišće jače narovašeno.

Bere se: Cvjeta od svibnja do rujna, a upotrebljavaju se vrhovi grančica sa cvjetovima.

Pripremanje lijekai liječenje: Liječi, jača i potiče na rad probavne organe, a pomaže protiv žučnih tegoba, bijelog pranja, rana, hemoroida i kašlja. Biljka djeluje antiseptički, pa ubija bakterije u želucu i crijevima. Koristi se i u slučajevima grozničavih stanja, naročito crijevnih, pa i gripe.

Čaj se priprema od 1 velike kašike biljke, koja se potopi 1 sat u 2 dl vode, zatim se prokuha, 2 do 3 minute, i procjedi. Pije se 4 puta dnevno po šoljica, prije jela.

Za liječenje gušterače (pancreas) i protiv šećerne bolesti kuha se 1 velika kašika biljke 5 minuta u 250 g vode, zatim se to ostavi poklopljeno 5 minuta, pa se procjedi. Pije se ujutro, nataške, i naveče prije spavanja.

Za tinkturu se uzima 20 g biljke i potopi u 100 g alkohola 8 dana, a zatim se otfiltrira. Upotrebljava se 30 do 50 kapi u malo vode prije svakog obroka.

Vino od dupčaca priprema se tako da se 200 g biljke potopi 8 dana u litri crnog vina. Ono liječi od opšte slabosti i malokrvnosti, a može poslužiti i za ispiranje rana.

Kao tonik može se upotrebljavati i u obliku praška od suhe biljke: uzme se 5 do 10 g dnevno, prije jela.

Nekad se dupčac upotebljavao i za liječenje slezene, protiv gihta i vodene bolesti.