Narodni recept za prirodno liječenje zastoja mokraće

Zastoj mokraće

Retencija (zastoj) mokraće je pojava kada bolesnik ne može uopšte da mokri ili se nedovoljno izmokrava. Može biti inkompletna (nepotpuna) i kompletna (potpuna). Mokraća koja ostaje u bešici posle mokrenja zove se reziduum ili rezidualna mokraća. Uzroci retencije su: mehanički (suženje uretre, povreda uretre, jači otok kod akutnih zapalenja uretre, strana tela ili kamen uretre, akutne promene na prostati, hipertrofija prostate, tumori u karlici kod žena) i dinamički (povrede kičme sa lezijom centra za mokrenje, oboljenja kičmene moždine, akutna oboljenja mozga i kod akutnih teških obolenja).

Recepti za prirodno liječenje zastoja mokraće

- List peršuna, koren peršuna, koren zečjeg trna, plod kleke, slatki koren po - 20 g. Sve dobro promešati i od te mešavine 1 kašiku preliti sa 250 g ključale vode i hladno piti. 416

- Ako se mokraća zaustavi i ne može se mokriti, uzme se 50 g lišća i korena od celera u jednakim delovima i stavi u litru belog vina i pusti da kuva 1-2 minute. Treba presaviti čistu belu krpu, nakvasiti u vruće vino i položiti na mali trbuh, zatim previti s nepropusnim platnom da se zadrži toplota. To se svake večeri ponavlja do potpunog ozdravljenja.

- Samelje se koren peršuna na mašini za mlevenje mesa i istisne 10-15 kapi soka na kocku šećera. Uzima se triput dnevno. Isti lek vredi i kod vode u bubrezima i zapaljenja mokraćnih kanala, povećane prostate i kamenca u bubrezima.

- Skuva se 2 kašike rastavića na pola litre vina i pije nezaslađeno više puta dnevno po jednu šoljicu.

- Uzeti po 25 g nane (list), peršuna, zubače (Cynodon dactylon) (žile) i krkavine (kore). 3 kašike smese preliti sa pola litre vrele vode, poklopiti i ostaviti celu noć. Piti umesto vode.

- Uzeti po 20 g anisa, peršuna, celera, mrkve i kima. 3 kašike pomešanih i zdrobljenih plodova preliti sa pola litre vrele vode, poklopiti, ostaviti 3 sata, zatim piti u 3 navrata nakon jela.