Buditeljica (Spiraea Ulmarija l.)

Narodni nazivi: blaga jabuka, buditeljica, medunika, močvirski oslad, osinka, svinjurak, sračica.
Latinski naziv: Spiraea Ulmarija l.


Nalazište: Ova višegodišnja biljka raste po vlažnim livadama i jarcima, uz potoke, rijeke i obale jezera. Visoka uspravna stabljika, je uglasta, i naraste i do 2 m. Bogato je razgranata crvenkastim grančicama.

Opis: Bijeli ili blijedožućkasti, izvana crvenkasti mirisni cvjetovi, nalaze se u obliku cvatova na vrhovima grančica. Biljka cvate u junu i julu a ponekada i u oktobru. listovi su perjati i pilasti. Za lijek se upotrebljavaju cvijetovi i listovi, a samo ponekada korijen.

Bere se: Korijen u jesen i proljeće a lišće i cvijet za vrijeme cvjetanja. Cvijet se bere dok je još samo polovica otvorena. Suši se u hladu. Oporog je ukusa.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Sa vodenom parom nestaje i ljekoviti učinak  biljke, zbog toga, 1/2 l vode ugrijemo do 90stepeni C i prelijemo 1 veliku kašiku biljke, pustimo da odstoji 10-12 sati, procijedimo i pijemo 100-200 g nezašećereno.
Liječi od reume, bolesti dišnih organa, plućnog hroničnog katara, tuberkuloze, reumatizma i vodene bolesti. To je diuretik, tonik. Zbog silicilata koji sadrži liječi  od akutnog i hroničnog reumatizama, uloga i debljine.
Čaj pripremljen od 125 g biljke i poparen sa 1/2 l  kipuće vode, ostaviti preko noći da odstoji pa procijediti i piti drugi dan 3-4 puta po šoljicu prije jela.  Taj čaj ublažava boli i grčeve, stimuliše mokrenje, što pomaže kod bubrežnih kamenaca, upala mokraćnog mjehura, poslije šarlaha i kod otečenih nogu zbog vodene bolesti.
U groznici pomaže znojenje, a čisti i od glista. Ako se uzme 2-3 kavene kašikice svježeg istruganog korijena u toku dana, odstranjuje se kiselina iz krvi.