Lišaj islandski (Cetraria islandica L.)

Nalazište: Nalazimo ga na ravnicama arktičkih krajeva i nepristupačnim , vjetru izloženim stijenama visokih planina srednje Evrope.


Opis: Builjka koja ima oko 10 cm visok i oko 0,5 mm debeo talus u obliku grma, razgranat u cjevaste ogranke, koji su nepravilno nazubljeni i kovrčasti, a po rubu su reckasti. Strana lišaja koja je okrenuta svjetlu tamne je maslinasto-zelene boje, a druga strana je svijetla sa bjelkastim mrljama. Osušen korijen je gotovo bijele boje. Svjež lišaj je mekan i žilav kao koža, a osušen je lomljiv.Potopljen u vodu omekša kao hrskavica. Slabog je mirisa i bljutavog ukusa. Stelja je crvenkasta, a kad se osuši promijeni boju. Nema lista ni cvijeta a ni korijena. Raste na korijenu drugog bilja.

Bere se: Najbolje u proljeće u maju i u jesen u septembru, pa se suši u hladu.

Pripremalje lijeka, primjena i dielovanje: Kao gorko sluzavo sredstvo služio je lišaj protiv kašlja i promuklosti, a njegova tinktura protiv povraćanja i mučnine kod trudnica. Da bi izgubio gorkost, moči se 24 sata u vodi, zatim se voda prolije, lišaj osuši i samelje u brašno od koga se pravi hljeb za dijabetičare.
Islandski lišaj upotrebljava se protiv čira na želudcu, tuberkuloze, proljeva, vodene bolesti, krvavog ispljuvka, rana (kaverna) u plućima, za iskašljavanje i smirivanje podražaja na kašalj i za pobpljšanje apetita. Za to se koristi 30-40 g lišaja koji se moči u 1/2 l vode 8-10 sati, zatim se u toj vodi kuha dok ne postane sluzava, ocijedi se, doda se 1 velika kašika aniša (Fructus anisi) i 2 velike kašike meda. Pije se 1 šoljica ujutro natašte, druga naveče, prije spavanja a ostatak u toku dana , svakih pola sata po jedna velika kašika. Taj čaj djeluje protiv svih upala, prehlada, promuklosti, grčevitog kašlja, bronhitisa, plućnog katara, loše probave čireva i rana u želudcu i crijevima pa i šećerne bolesti. Podstiče na  rad jetru, slezenu, gušteraču i mokraćni mjehur, jača slabunjavu djecu i žene poslije poroda.
Za povećannje broja eritrocita i leukocita (crvenih i bijelih krvnih zrnaca) pije se čaj od jedne velike kašike lišaja, kuhan 5 min. u 2-3 dl vode, pa se to pije triputa dnevno, pola sata prije jela.

Za pripremu sirupa, namače se 20 g lišaja u 3-4 dl vode 8 sati, procijedi u drugu posudu, na lišaj se ponovo nalije 3 dl vode i opet ostavi da stoji 8 sati, zatim se i to procijedi u vodu prve posude, (sastave se obe tekućine), doda se 1/4 kg meda, pa se to kuha do gustine sirupa. Uzima se tri puta dnevno po 1 velika kašika poslije jela. Koristi se u slučaju plućnog katara i tuberkuloze.

Lijek za pluća priprema se tako da se 10 g lišaja kuha u 1l vode, kad zakipi, voda se odlije i baci, da se odstrani gorkost. Lišaj se propere hladnom vodom i ponovo kuha u 1/2 l vode pola sata. Pije se kao kafa i može se zasladiti nekim sirupom ili djelovanje pojačati dodajući pri drugom kuhanju jednake dijelove bijelog sljeza (Althaea officinalis), aniša (Fructus anisi).

Tinktura od lišaja , ako se uzima 15-20 kapi , koristi protiv povraćanja koje muči plućne bolesnike ili se javlja poslije narkozepri operaciji, od migrene i od žučnih napada.

(Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978)