Nalazište: Raste u šumama, parkovima i drvoredima uz ceste.
Opis: To je drvo, guste krošnje koje naraste i do 25 m visine. Listovi su srcoliki, na kraju zašiljeni, pilastog oboda. Cvjetovi su žućkastobijeli i tvore paštitac, koji dugom peteljkom izrasta iz polovice, svjetložuto-zelenog, jeziku sličnog lišća.Cvijet je jako mirisan ima 30-40 prašnika, 5 latica i nadraslu plodnicu. Plod je jednosemena, tvrda, loptasta boba. Ima više vrsta lipe od kojih su ljekovite.Tilia officinalis, Tilia grandifolia, Tilia parvifolia, Tilia cordata.Sve ove vrsta imaju jednaka ljekovita svojstva.
Bere se: Cvate u junu i julu.Cvijet koji jako miriše, treba brati u početku cvjetanja, jer kada se potpuno rascvjeta ne valja niti kad pricvjetni listovi dobiju po sebi rđave mrlje.
Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Lipa opušta napete živce i daje sobar san. Lipov cvijet liječi od malokrvnosti, vodene bolesti, padavice, prehlade disajnih organa, hroničnog kašlja, pospješuje stolicu i čisti krv i bubrege. Za to koristi lipov čaj koi se priprema tako da se 10-20 cvjetova popari sa 1 l kipuće vode. Pije se triput dnevno po 1 šoljica, a ostatak u toku dana umjesto vode. Pije li se svakodnevno poslije obroka, sprečava upalu pluća i dušnika, čisti mjehur, umiruje živce i liječi od bubrežnog kamenca. Dobra je i kupelj od tog čaja, jer kroz proširene pore kože probija on u organizam i liječi.
Ukoliko se želi izazvati jako znojenje zbog nazeba i grozničavog stanja trba pomiješati po 25 g cvijeta lipe, bazge (Sambucus nigra) i kamilice (Flos chamomillea), 15 g pomoćnice (Solanum nigrum) i 10 g bijele saponarije (Gypsophyla paniculata), pa se 3 velike kašike te mješavine popare sa 1/2 l kipuće vode, zatim se to poklopi i pošto odstoji 1 sat, procijedi se. Pije se što toplije u toku dana.
Protiv proljeva je dobro uzeti 2-3 kašike ugljena lipova drveta u mlijeku, vinu ili jelu, a protiv probavnih smetnji želudca i crijeva, posebno od pokvarene hrane, po 1 veliku kašiku poslije svakog obroka.
Sredstvo za čišćenje krvi priprema se tako da se 25 g lipova cvijeta kuva u 2,5 dl vode dok ne ukuva na polovinu, a zatim se to doda mlijeku (kao kava)koje se kuhalo sa 1 velikom kašikom meda na 1 šoljicu. To se pije duže vrijeme, po 1-2 šoljice dnevno.
Od slabokrvnosti, grčeva, smetnji na želudcu i živcima možemo se liječiti tako da 3-4 mjeseca svakih 1-2 sata u toku dana popijemo po jednu veliku kašiku vina, u kojem se 12-16 sati močilo 25 g lipova cvijeta sa 1 velikom kašikoma meda u 1 l.
Jad lipov čaj poboljšava put, odstranjnuje bore i pjege sa kože lica, sprečava ispadanje kose. Krv čisti i lipov sok što curi iz stabla kad ga bušimo.Tog soka treba piti 2-3 velike kašike dnevno.
Mješavina lipova ugljena i praška od kadulje (Salvia officinalis) daje izvrstan prah za čišćenje zuba, koji odstranjuje zadah iz usta.
Opeklime i rane dobro je ispirati i oblagati čajem koji se priprema tako da se 100 g cvijeta ili lista lipe popari sa 1 l kipuće vode, ostavi da stoji 3 sata pa se procijedi. Zimi, kad nema ni lišća ni cvijeta, može se uzeti 100 g isječene mlade kore i kuhati 1 sat, zatim ostaviti poklopljeno da odstoji 3 sata pa procijediti.
Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978
Opis: To je drvo, guste krošnje koje naraste i do 25 m visine. Listovi su srcoliki, na kraju zašiljeni, pilastog oboda. Cvjetovi su žućkastobijeli i tvore paštitac, koji dugom peteljkom izrasta iz polovice, svjetložuto-zelenog, jeziku sličnog lišća.Cvijet je jako mirisan ima 30-40 prašnika, 5 latica i nadraslu plodnicu. Plod je jednosemena, tvrda, loptasta boba. Ima više vrsta lipe od kojih su ljekovite.Tilia officinalis, Tilia grandifolia, Tilia parvifolia, Tilia cordata.Sve ove vrsta imaju jednaka ljekovita svojstva.
Bere se: Cvate u junu i julu.Cvijet koji jako miriše, treba brati u početku cvjetanja, jer kada se potpuno rascvjeta ne valja niti kad pricvjetni listovi dobiju po sebi rđave mrlje.
Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Lipa opušta napete živce i daje sobar san. Lipov cvijet liječi od malokrvnosti, vodene bolesti, padavice, prehlade disajnih organa, hroničnog kašlja, pospješuje stolicu i čisti krv i bubrege. Za to koristi lipov čaj koi se priprema tako da se 10-20 cvjetova popari sa 1 l kipuće vode. Pije se triput dnevno po 1 šoljica, a ostatak u toku dana umjesto vode. Pije li se svakodnevno poslije obroka, sprečava upalu pluća i dušnika, čisti mjehur, umiruje živce i liječi od bubrežnog kamenca. Dobra je i kupelj od tog čaja, jer kroz proširene pore kože probija on u organizam i liječi.
Ukoliko se želi izazvati jako znojenje zbog nazeba i grozničavog stanja trba pomiješati po 25 g cvijeta lipe, bazge (Sambucus nigra) i kamilice (Flos chamomillea), 15 g pomoćnice (Solanum nigrum) i 10 g bijele saponarije (Gypsophyla paniculata), pa se 3 velike kašike te mješavine popare sa 1/2 l kipuće vode, zatim se to poklopi i pošto odstoji 1 sat, procijedi se. Pije se što toplije u toku dana.
Protiv proljeva je dobro uzeti 2-3 kašike ugljena lipova drveta u mlijeku, vinu ili jelu, a protiv probavnih smetnji želudca i crijeva, posebno od pokvarene hrane, po 1 veliku kašiku poslije svakog obroka.
Sredstvo za čišćenje krvi priprema se tako da se 25 g lipova cvijeta kuva u 2,5 dl vode dok ne ukuva na polovinu, a zatim se to doda mlijeku (kao kava)koje se kuhalo sa 1 velikom kašikom meda na 1 šoljicu. To se pije duže vrijeme, po 1-2 šoljice dnevno.
Od slabokrvnosti, grčeva, smetnji na želudcu i živcima možemo se liječiti tako da 3-4 mjeseca svakih 1-2 sata u toku dana popijemo po jednu veliku kašiku vina, u kojem se 12-16 sati močilo 25 g lipova cvijeta sa 1 velikom kašikoma meda u 1 l.
Jad lipov čaj poboljšava put, odstranjnuje bore i pjege sa kože lica, sprečava ispadanje kose. Krv čisti i lipov sok što curi iz stabla kad ga bušimo.Tog soka treba piti 2-3 velike kašike dnevno.
Mješavina lipova ugljena i praška od kadulje (Salvia officinalis) daje izvrstan prah za čišćenje zuba, koji odstranjuje zadah iz usta.
Opeklime i rane dobro je ispirati i oblagati čajem koji se priprema tako da se 100 g cvijeta ili lista lipe popari sa 1 l kipuće vode, ostavi da stoji 3 sata pa se procijedi. Zimi, kad nema ni lišća ni cvijeta, može se uzeti 100 g isječene mlade kore i kuhati 1 sat, zatim ostaviti poklopljeno da odstoji 3 sata pa procijediti.
Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978