Lincura (Gentiana lutea L.)


Narodni nazivi: gencijana, goreč, gorčica, košutnik, lecijan, lincura, licijan, raven, sviščak, sirištara žuta, srčenik, srčenjak, trava od srdobolje, trava od srca, vladisavka.

Nalazište: Raste po planinskim travnjacima.

Opis: To je oko 60 cm visoka biljka okrugle, glatke iznutra šuplje stabljike, sa nasuprotnim, jajasto kopljastim listovima, koji u dpnjem dijelu stabljike imaju peteljke, a u gornjem dijelu su sjedeći. Cvjetovi kao guste skupine, postavljeni su u pazušcima gornjeg dijela stabljike. Žute je boje samo ponekad crveno pjegast. Korijen je debeo podanak, sa korijenčićima i mogu da dožive i do 60 godina
.
Bere se: Cvate u julu i avgustu. Upotrebljava se korijen koji se sabire krajem ljeta.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Siguran lijek protiv kiselog podrigivanja, žgaravice, hroničnog zastoja stolice, naduvenog trbuha poslije jela, je rasol od 1 g lincure na 2,5 dl hladne vode, u kojoj je korijen močen  4 sata. sat prije jela treba popiti 1 šoljicu tog rasola.

Čaj od korijena lincure umiruje spolni nagon i obično se miješa sa jednakim dijelovima paprene metvice (Mentha piperita), krkavine (Rhamnus frangula) ili borovice (Juniperus communis) Jer bez tih dodataka izaziva glavobolju.

Protiv hladnih nogu piju se 2 šoljice rasola i to jadna ujutro a druga u gutljajim u toku dana.
Protiv glista se uzima prašak od korijena, tri puta na dan koliko stane na vrh noža.

Tinktura za jačanje šeludca, regulisanje probave, liječenje od napada nesvjestice zbog mučnine i pritiska u želucu dobije se kada se 300 g korijena moči sa 1/2 kg meda u 1 l konjaka 4 sedmice. Uzima se 1 kafena kašičica tinkture u 1/2 čaši tople vode, prije jela. Živčano slabi i starci treba da uzimaju 20 - 25 kapi tinkture dnevno, prije jela, u vodi ili na šećeru.

Vino od lincure je takođe korisno u ovim slučajevima a podstiče protok žuči, funkciju jetre i crijevnih žlijezda. Priprema se tako da se 1 velika kašika usitnjenih komadića korijena lincure i po 5 g gorke djeteline (Menyanthes trofoliata), iđirota (Acorus calamus), narančine kore (Cortex aurantii) i 3 g aniša (Fructus anisi), sve zajedno moči, u litrenoj flaši, 14 dana u 1 l dalmatinskog vina. Pije se po 1 čašica triput dnevno prije jela.
Lincure ima više vrsta, ali je najljekovitija žuta. Osim nabrojanih bolesti, ona liječi i slabokrvnost, slabe kosti malariju i groznicu uopšte, povećava broj bijelih i crvenih krvnih zrnaca.
Lijekovi od lincure se smiju piti prije jela. Lincura se ne kuha!

 Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978