Lan (Linum usitatissimum L.)


Narodni nazivi: ćeten, glavičica, keten, kučina, lan, len, pravi lan, predivo, preslej, živica.



Nalazište: Uzgaja se na poljima, kao industrijska biljka.

Opis: To je jednogodišnja, zeljasta biljka, visoka 40- 90 cm, uspravne i okrugla stabljike, sa sitnim kopljasto postavljenim, duguljastim listovima. Na svakom vrhu ogranka stoji po jedan cvijet, svijetle kao nebo plave boje, koji se otvara svako jutro a zatvara poslije podne. Plod je okrugla čahura sa 10 sjemenki koje su sjajne, glatke, jajaste i spljoštene. Ispod kožice se nalazi zelenkasto- bjelkasta jezgra sjemenke u kojoj nema skroba nego ulja, a ukori ima mnogo sluzi koja u vodi nabubri.

Bere se: Lan cvate u junu i julu, a sabire se u avgustu i to samo sjeme.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanjne: Za sprečavanje stvaanja žučnih i bubrežnih kamenaca treba uzimati dnevno 1 veliku kašiku samljevenih sjemenki lana.

Oblozi za razne upale, čireve, tvrde dojke, pripremaju se od 1 velike kavene kašike lanenih sjemenki, pomiješanih u vrućoj vodi sa 1 velikom kašikom repina ulja (Brasica rapa) tako da se dobije gusta kaša. Tako dobijenu kašu treba prst debelo namazati na lanene krpe za obloge i zatim priviti na bolno mjesto.
Lanenu kašu pripremamo tako da lanenom brašnu dodajemo, uz neprestano miješanje, kipuću vodu. Kad tako dobijemo rijedak namaz, nalijemo ga na lanenu krpu i privijemo na čir, urasli nokat, zagnojenu ranu, donji trbuh, spolne organe, prsni koš, npr. u slučaju upale pluća i porebrice. Laneno brašno ne smije biti starije od 4 mjeseca, a voda za kašu treba biti prokuhana tako da ne sadrži vapna. Laneno brašno može se pomiješati u kašu i sa brašnom od slačice (Sinapis alba), ali voda mora biti hladna jer vruća uništava ljekovitost slačice.

Protiv jakog zatvora priprema se sredstvo tako da se 1 velika kašika mješavine jednakih dijelova sjemena lana, aniša (Fructus anisi) i komorača (Fructus foeniculi) kuha 5 min u 2,5 dl vode, zatim procijedi i doda 1 velika kašika meda. Pije se u toku dana.
 Sve ovo sjeme  može se uzimati samljeveno u prah, i to tri puta dnevno po 1 kavena kašikica sa malo vode. Lan razmekšava sluz i olakšava njeno izbacivanje, pa se sa uspjehom upotrebljava protiv prehlade, kašlja i promuklosti.

Kod hroničnog zatvora stolice djelotvoran je lijek: 15 g lanenog sjemena i 8 g zdrobljenog slatkog korijena (Radix glycyrrhizae) popari se sa 1/2 l kipuće vode, zatim se to ostavi da stoji poklopljeno 2 sata, pa se sluz procijedi kroz platnenu krpu. Jedan dio te sluzi se  pomiješa sa 10 dijelova vode, pa se to pije u toku dana. Oni kojima smeta bljutav okus lanene sluzi  mogu čaju dodati neke aromatične biljke lijepog mirisa i okusa.

Laneni čaj ublažava bolove od čireva želudca i crijeva, žučne i bubrežne kolike, bolesti mokraćnih putova i mjehura. Za taj čaj je potrebno 2-4 velike kašike lanenog sjemena preliti hladnom vodom i ostaviti da stoji 10 sati.Pije se - zajedno voda i sjemenje - prije spavanja.

Laneno ulje pomaže kod hemoroida, teškog iskašljavanja.

Protiv grčevitog kašlja i akutnog bronhitisa  pije se tri puta dnevno po jedna šoljica napitka  od 1 velike kašike lana, komorača i meda, koja se kuha u 1/2 l vode 5 min., i zatim procijedi.

Lijek za opekotine  se dobije od jednakih dijelova mlijeka od slatkog badema i lanenog ulja. Time se mažu opekotine.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978