Od načina na koji spremate određene namirnice i te kako zavisi koliko hranljivih sastojaka ćete iskoristiti, kaže Milka Raičević, nutricionista. Rasprostranjeni trend u ishrani promoviše sirovu hranu kao najzdraviju. Međutim, nauka potvrđuje da i tu postoje izuzeci i da ne treba baš sve jesti u sirovom obliku.
– Neke namirnice su neuporedivo zdravije kada ih jedete sirove jer termičkom obradom gube nutritivna svojstva, dok druge upravo kuvanjem dobijaju na kvalitetu – potvrđuje Milka Raičević, nutricionista, i preporučuje kako da iz svake namirnice izvučete najbolje.
Cvekla je zdravija ako je jedete sirovu, jer visoka temperatura za 25 odsto smanjuje koncentraciju folata, B vitamina potrebnih za stvaranje crvenih i belih krvnih zrnaca u koštanoj srži, za pretvaranja ugljenih hidrata u energiju... Da bi nestao onaj specifični miris zemlje, cveklu držite u frižideru sat vremena.
Budite oprezni – nikada ne jedite sirov brokoli ako imate predispoziciju za strumu ili neka oboljenja štitne žlezde.
– Neke namirnice su neuporedivo zdravije kada ih jedete sirove jer termičkom obradom gube nutritivna svojstva, dok druge upravo kuvanjem dobijaju na kvalitetu – potvrđuje Milka Raičević, nutricionista, i preporučuje kako da iz svake namirnice izvučete najbolje.
NAJBOLJE JE DA U SIROVOM OBLIKU JEDETE CVEKLU, BROKOLI I BELI LUK
Cvekla
Bogata je vlaknima, vitaminom C, kalijumom, manganom i kompleksom vitamina B, to jest folatima, hranjivim supstancama koje pomažu u jačanju imunosistema, podizanju energije i borbi protiv upala.Cvekla je zdravija ako je jedete sirovu, jer visoka temperatura za 25 odsto smanjuje koncentraciju folata, B vitamina potrebnih za stvaranje crvenih i belih krvnih zrnaca u koštanoj srži, za pretvaranja ugljenih hidrata u energiju... Da bi nestao onaj specifični miris zemlje, cveklu držite u frižideru sat vremena.
Brokoli
Najčešće se greši s brokolijem koji se kuva u vodi ili na pari, a zdraviji je u sirovom stanju. Bogati su vitaminom C, kalcijumom, kalijumom, belančevinama, a naročito sulforafanom, prirodnim biljnim jedinjenjem koje dokazano usporava starenje, a preporučuje se u prevenciji raka.Budite oprezni – nikada ne jedite sirov brokoli ako imate predispoziciju za strumu ili neka oboljenja štitne žlezde.