Ladolež ili slak (Convolvulus sepium L.)

Nalazište: Penje se po grmlju i ogradama.

Opis: To je trajna stabljika koja se penje poput loze u dužinu i do 5 m. Listovi su trouglasti, srcasto klinati, koso savijenih šiljaka. Cvjetovi su bijeli, zvonoliki, po 7-8 tvore grupe a izlaze dugačkim peteljkama iz pazušaca listova. Ako se uzgaja za ukras može imati i lijepe roza boje.

Bere se: Za vrijeme cvjetanja, od jula do kraja septembra, bere se cijela biljka sa korijenom i suši u hladu.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Posebno je dobar kod liječenja tegoba žučnog mjehura, mokraćnog mjehura, jetre, reume, zubobolje, arteroskleroze, vodene bolesti i bolesti želudca.

Čaj se priprema tako da se 1 velika kašika popari sa 3 dl kipuće vode. Kod korištenja alkoholature  (1:10) uzima se kavena kašikica tri puta dnevno sa čajem so bijelog sljeza. Ukoliko se pojavi stolica treba odmah prestati sa upotrebom te biljke.

Alkoholature od svježeg korijena uzimaju se 2-3 kavene kašikice dnevno u svježem sljezovu čaju. Djeluje, radi oslobađanja plinova i treba uzeti 1 veliku kašiku mješavine od 50 g ladoleža, po 10 g metvice paprene (Mentha  piperita),kima (Carum carvi), komorača (Fructus foeniculi), matičnjaka (Melissae officinalis) i cvijeta božura (Paconia officinalis) popariti sa 2 5 dl kipuće vode, poklopiti i nakon 5 min procijediti. Piju se naveče 1-2 šoljice, toplog čaja.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978