Kupus (Brassica oleracea L.)


Narodni nazivi: beli kupus, bijelo zelje, broskva glavatica, crveni kupus, crveno zelje, glavati kupus, glavato zelje, kapus, kapusta, pitomo zelje, zelje.



Nalazište: Uzgaja se u vrtovima i na poljima.

Opis: Listovi formiraju glavice te imamo zeleni i rrveni kupus. Za lijek dolaze u obzir samo listovi glavice kupusa.

Bere se: Krajem ljeta i na početku jeseni.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovaje: Osim za hranu upotrbljava se i kao lijek. Mnogo je zdraviji sirov nego kuhan. Najmanje se preporučuje dinstan na ulju. Svjež i sirov ili kiseo kupus sprečava skorbut, liječi sluznicu probavnih organa, posebno želudca, te od čireva na želudcu i dvanaestopalačnom crijevu. I slatki i kiseli kupus, kao i rasol, liječe od hroničnog zatvora. Rasol je dobar lijek protiv mamurluka. listovi kupusa stavljaju se na opekotine, rane, čireve i uboje.
sumpor u kupusu liječi od reumatizma, pa , ako ga želudac podnosi a jetra ne reaguje, može se dugo upotrevljavati kao lijek protiv reumatičnih bolova, išijasa. Za obloge treba listove oprati, debele žile na njima izrezati, zatim te listove valjkom ili flašom izravnati, da budu svuda jednako ravni, močiti ih 3 sata u tri postotnoj otopini borne kiseline (kupiti u apoteci) i nakon toga na bolesno mjesto stavititakav list, pa preko njega nekoliko slojeva složene gaze, suho previti i ostaviti da stoji pola dana a zatim zamijeniti. Takvi se oblozi stavljaju i na rane od proširenih vena na nogama. previja se dva puta dnevno. Brzo se osjeti poboljšanje.

Kupus ima u sebi kalcija više nego druge biljke. Rasol je ljekovit ali za lijek pripremljen ne bi trebao da bude slan.

Kuhani kupus, sladak ili kiseo, teško se probavlja i treba 4 sata da želudac provari a sirovom samo 2 sata. Kuhan slatki kupus ne valja da jedu ljudi koji pate od glavobolje ili imaju slab želudac.

Svježe istisnuti sok crvenog kupusa, pomiješan sa šećerom, daje sirup koji djeluje na pluća. Voda od kuhanog crvenog kupusa može se piti kao čaj.

Sirov kiseli kupus sa lukom kuminom, uljem i kruhom od mekinja (graham) treba da često jedu ljudi rastrojenih živaca, bolesna želudca, oni koji pate od hroničnog zatvora stolice, skorbuta, reume ,gihta i artritisa. Ako se jede duže vrijeme natašte, sigurno se reguliše probava.
Radi liječenja mamurluka piju se 1-2 čaše rasola. Na mjesta upaljena zbog uboda insekata, na upaljene vene i čireve stavljaju se oblozi od rasola razrijeđenog sa vodom.

Ljekovitost kupusa je još veća ako se kod kiselenja između redova kupusa stavlja lišće vinove loze, grožđa, na kriške  rezane dunja, jabuka, zrna kukuruza, smrekove bobeili komorač. Soli se samo malo.
Posebno je važno napomenuti da se kupus ne smije priređivati u posudama od bakra!

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978