Kumin (Carum carvi L.)


Nrodni nazivi: divji kumin, karun, kimelj, kimin, kmin, kom, komin, krop, kumen, kumin pitomi, kuminak, pitomi kim, poljski kim.

Nalazište:Raste kao korov po livadama, posebno planinskim, Ali za lijek se upotrebljava samo uzgojena u vrtu.

Opis: To je dvogodišnja biljka. Visoka je 50-90 cm, i ima razgranatu stabljiku sa nekoliko puta perasto urezanim listovima, poredanim u donjem dijelu biljke poput crjepova, dok su u gornjem dijelu sitni i razbacani. Cvjetovi su bijelo- ružičasti, a plod je sitan,duguljasti kalavac. Korijen je vretenast.

Bere se: Cvate u maju i junu, ponekad  čak i u aprilu, prvi među žitaricama. Cijela je biljka mirisna i aromatična.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Kumin se uzima protiv stomačnih smetnji, za pospješivanje mokrenja i protiv žučnih bolesti, sam ili kao mješavina sa drugim biljkama. Služi i kao začin jelima i pićima.

Protiv nadimanja uzima se 1 g  samljevenih plodova kumina dvaputa dnevno poslije jela.Kao stomahik miješa se sa anišom (Fructus anisi), komoračom (Fructus foeniculi), kamilicom (Flis chamomillae), metvicom (Mentha piperita), koprom (Anethum graveolens) i drugim aromatičnim biljkama. Ulje kumina uzima se poslije jela, 5-8 kapi u toplom čaju od metvice. Čaj se priprema od
iste mješavine tako da se uzme od svake te biljke jadnaka količina; npr. po 1 velika kašika, dobro izmiješa, pa se 1 velika kašika te mješavine prokuha 5 min.u 6 dl vode, ostavi poklopljeno da stoji 15 min. i zatim procijedi. Pije se toplo, triputa dnevno po šojica, poslije jela.

Kao klizma radi otstranjivanja plinova od nadimanja trbuha koristi se velika kašika stucanog sjemena koje se kuha 5 min. u 172 l vode, poklopi i ostavi da stoji još 15-20 min., zatim se procijedi kroz dvostruku gazu.
Koristan je lijek protiv bolesti bubrega, jer stimulira mokrenje i izlučivanje pijeska i kamenaca iz bubrega i mokraćnog mjehura. Takođe poboljšava probavu a dojiljama pospješuje izlučivanje mlijeka.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978