Kukuruzna svila (Zea mays L.)

Nalazište: Nalazi se na poljima kukuruzišta, na vrhovima razvijenog kukuruznog klasa ili klipa.

Opis: Zovu je kukuruzna svila ili brkovi i mnogi ih skidaju sa ženskih cvjetova ili klasova.

Bere se: Mora se brati dok klasovi nisu potpuno sazreli, tj. dok su još u mliječnom stanju. Suši se u hladu, na zračnom mjestu. Tako ubrana i osušena svila je najljekovitija.

Pripremalje lijeka, primjena i djelovanje: Kuhan kao čaj odstranjuje pijesak iz mokraće, liječi od bolesti krvnih žila, visokog pritiska i šećerne bolesti. Stišava bol u mokraćnom mjehuru i omogućava
izlučivanje kamenaca iz bubrega. Zbog sadržaja salicilne kiseline pomaže i ublažava reumatske bolove, liječi od rahitisa. Za sve te svrhe priprema se čaj od 1 velike kašike sitno narezane kukuruzne svile i kuha 2 min. u 3 dl vode i pije triputa dnevno po 1 šoljica, poslije jela.

Od klica kukuruza priprema se hranjivo  i ljekovito ulje (Maydis oleum), bogato vitaminom A, gliceridima nezasićenih masnih kiselina.

Lijek protiv smetnji u bubrezima i mokraćnom mjehuru priprema se tako da se uzmu 3 velike kašike kukuruzne svile, popare sa 1/2 l kipuće vode, pa se to ostavi da poklopljeno stoji 2 sata  i zatim se cijedi. Pije se po 1 čaša triputa dnevno prije jela.
Kukuruzna svila zaustavlja krvarenje, jer steže krvne žile. Potiče mokrenje i izlučivanje pijeska iz bubrega i fosfata iz tijela. Može se trošiti dugo, bez straha od štetnog djelovanja. Smanjuje bol kod hronične upale mokraćnog mjehura ili kamenca ili pijeska. Treba je brati zelenu, dok je još na klasu. Najbolje djeluje kao odvar od 6 g svile na 100 g vode, procojeđen i zaslađen medom, ili nekuhan čaj od 100 g svile sa 1 l kipuće vode. Pije se u toku dana.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978