Krvara (Sanguisorba officinalis L.)

Nalazište: Obično raste u grmićima na vlažnim livadama i u šumama.

Opis: To je višegodišnja biljka, oko 80 cm visoke, uspravne i razgranate stabljike. Listovi su jajoliki, perasti i nazubljeni i nalaze se na dugoj peteljci. Na vrhovima stabljike se nalaze brojni crvenosmeđi, zelenocrveno prošarani cvjetovi koji tvore glavičaste cvatove. Korijen je rizom, i sadrži puno tanina. Često se može naći zelena biljka i spod snijega. Muški cvjetovi su na dnu, a ženski na vrhu stabljike, a hemofroditski u sredini stabljike.

Bere se: Cvate od juna do avgusta.Sakuplja se cijela biljka bez korijena i suši u hladu.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:Biljka steže tkiva te liječi od proljeva i krvarenja, katara želudca i crijeva, ujedno uništava trulež u probavnim organima i sprečava nadimanje. Pomaže u slučaju krvarenja iz pluća i maternice, te kod spuštenog i proširenog želuca.
Najbolje djeluje alkoholatura od 1 dijela biljke močene 8 dana u 10 dijelova alkohola. UZima se 30-50 kapi poslije jela u  nekom čaju, najnolje u čaju od divlje verbene (Sporiš), ili u prokuhanoj vodi.

 Ako iz crijeva izlazi mnogo sluzi, treba uzeti 4 puta dnevno prije jela po 1 veliku kašiku lijeka pripremljenog od 290 g sirupa gaveza (Symphytum officinalis) pomiješanog  sa 10 g alkoholature krvare.
Čaj se priprema tako da sa 1 velika kašika biljke kuha u 300 g vode 1-2 min. i nakon 5 min. procijedi. Pije se 2-5 puta dnevno po šoljica poslije jela.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978