Krosuljica (Anthriscus cerefolium L.)

Narodni nazivi: čerfol, krabulica, kračuljac, krbuljica baštenska, krvelj, krinfolj, krožulica, krasuljica, krofulica, vonjuša.

Nalazište: Uzgaja se po vrtovima.

Opis: to je zeljasta, 30-40 cm visoka biljka, jako slična peršunu. Ima člankovitu, žljebastu i šuplju stabljiku. Lišće je dlakavo, svijetlozeleno, trostruko perasto i nazubljeno.Na samom dnu stabljike se nalazi rukavac koji obuhvata stabljiku. Cvjetići su prljavobijele boje i formiraju kitice.

Bere se: Cvate u junu a za lijek se sabire list tokom cijelog ljeta.

Pripremalje lijeka, primjena i djelovanje: Ako se pomiješaju jednaki dijelovi soka iscijeđenog iz svježeg lišća krosuljice, lazarice (Narcissus pseudonarcissus) i gorke djeteline (Menyanthes trifoliata), pa se u toku 3-4 sedmice uzimaju 2-3 kašike dnevno, to koristi protiv skorbuta, začepljenosti jetre, liječi bubrege, slezenu, mokraćni mjehur, pomaže kod zatvora i hemoroida.
Za čišćenje krvi i liječenje od vodene bolesti iscijedi se sok iz krosuljice i pomiješa sa jednakim dijelovima soka od maslačka (Taraxacum officinale), dugog trpuca (Plantago lauceolata) i stolisnika (Achilea millefolia), pa se dnevno uzimaju 2-3 kašike sa isto toliko vode. U slučaju da dojiljama otvrdnu dojke, bol, temperaturu i tvrdoću uklonit će oblozi iz izgnječenog svježeg lišća.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978