Krkavina (Rhamnus frangula L.)

Narodni nazivi: kačje grozdje, krkov, krušina, krhlika, kršlika, pasdrenovina, pasja lijeska, pasja češnja, pasjakovina, pasje grozdje, pesikovina, smrdljika, trušlikovina, tršlika, tršlikovina, žeslika.

Nalazište: Raste po vlažnim šumama. po grmlju, lugovima, uz rijeke i potoke, na riječnim otocima.

Opis: To je srednje veliki grm šiblja, sa ispruženim granama 3-6 m dužine, glatkih, smeđih i bilelih iz kojih naizmjenice izlaze listovi na dugim peteljkama, jajoliki i nenazubljeni. Cvjetovi su mali, bijelozeleni. Plodovi su okrugli, prečnika oko7 mmi u početku su zeleni, pa crveni i na kraju crni. Kora je glatka, sjajna i tamno sive boje.

Bere se: Biljka cvjeta u maju i junu. Upotrbljava se kora, koja se sa mladih stabala i debljih grana skida potkraj zime i na početku proljeća. Skinuta kora treba da odleži godinu dana, ili je moramo grijati 1 sat na temperaturi od 100 stepeni C.

Pripremalje lijeka, primjena i djelovanje: Kora je lijek kod hroničnog zatvora stolice, naduvenosti, pritiska i bola u crijevima, pomaže kod otečene jetre, omaglice, pritiska u glavi, bolova u očima zbog slabljenja vida, vodene bolesti, poboljšava proticanje žuči i sprečava stvaranje žučnih kamenaca.
Lijek protiv hemoroida, glista i loše stolice priprema se tako da se uzme 1 kafena kašika kore i kuha 25 min, u 2,5 dl vode, pa se, pošto je odstojalo poklopljeno na hladnom 6 sati, procijedi i pije prije spavanja, ili se 10 g kore stavi u 2,5 dl hladne vode i kuva dok ne zakipi, a čim zakipi, skloni se sa vatre, ostavi da stoji poklopljeno 10 min. pa procijedi. Piju se 2-3 šoljice dnevno. Oprez, jer ako se uzme veća količina čaja javljaju se grčevi i bolovi u stomaku. Jako je važno da se uzima kora od dvogodišnje biljke, a i takva treba da prije upotrebe odleži na suhom oko godinu dana.
Uvarak od mlade kore služi samo za vanjsku primjenu. za ispiranje tijela zahvaćenog svrabomili gnojnim lišajem.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978