Krika (Anagallis arvensis L.)


Narodni nazivi: Vidovčica, krika, vidac, vidić, vidova trava, crvena ovčarka, krivičica.

Nalazište: Raste na poljima, uz puteve, u vinogradima i vrtovima kao korov.

Opis: To je jednogodišnja biljka sa četverouglastom stabljikom, visine oko 10-30 cm, koja prvo puže po zamlji a onda se ispravi. Listovi su sitni, nasuprotni, jajoliki sa crnim tačkama na naličju. Iz pazušca lista izrasta svijetlo crveni cvijet, koji se otvara samo na suncu. Plod je okrugla čahura sa poklopcem koji otpada kada plod dozrije. gorka je okusa i bez mirisa, a otrovna je.

Bere se: Cvate od jula do septembra, a sabire se ljeti, u doba cvatnje. upotrebljava se cijela biljka.

Pripremanje lijeka primjena i djelovanje: Obično se uzima 10 g cijele biljke i kuha 5 min.sa 1 velikom kašikom meda u 1/4 l vina. Služi za čišćenje krvi jer podstiče izlučivanje znoja i mokraće kojima se iz tijela odstranjuju loši sokovi, pa tako liječi od žutice, vodene bolesti i bolesti bubrega.

Takođe pomaže tako što drobi i omogućava izlučivanje pijeska i kamenca iz bubrega i mokraćnog mjehura. Jako su djelotvorni oblozi od svježe izgnječene krike za bolesne zglobove, rane, vruće otekline, čireve i ozljede, posebno ako se uz to pije 1-2 šoljice njenog uvarka dnevno u gutljajima u toku dana. Protiv gihta pomažu oblozi kuvani u sirćetu, a za obloge treba upotrijebiti lanene krpe. Zatrovane i svježe rane peru se 5-6 puta dnevno odvarom od 60 g osušene biljke, kuhane 15 min. u 1/2 l vode. Sa istim odvarom se oblažu i rane, a 1-2 srednje šoljice odvara piju se u gutljajima u toku dana. Peru li se sa tim odvarom oči, popravlja se vid , jačaju očni živci i bistri rožnjača. Zbog toga kriku i zovu vidac ili " vidova trava". Potreban je oprez zbog otrovnosti za  ribe, konje, ovce i ptice.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978