Krestušac (Polygala vulgaris L.)

Narodni nazivi: momčić, kija, krstašica, bresinjača, mlekača, gorka modra.

Nalazište: Najviše raste po brežuljcima obraslim travom, po suhim livadama i svijetlim šumama.

Opis:  Trajna, zeljasta biljka sa stabljikom visokom 10 -15 cm. Ima kopljasto, kožasto, glatko, nenazubljeno lišće slično lopati, koje pri zemlji tvori ružicu.Cvjetići su svijetlomodti ili bijeli i tvorecvijet grozdast i sličan klasu.Biljka je vrlo gorka bez mirisa.

Bere se:Cvate u maju i junu. Korijen se sabire u početku cvjetanja a upotrebljava se i cijela biljka.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Korije krestušca najbolji je lijek protiv katara bronhija i pluća, jer dobro čisti sluznicu, jača živce i želudac, liječi od proljeva i reguliše probavu. U tu svrhu se moči u 2,5 dl vode 12 g osušenog korijena 12 sati, zatim se doda 1 velika kašika meda i sve zajedno kuha 1/2 sata. Od toga se popije natašte 1 mala šoljica, a ostatak u toku dana u gutljajima. Kod plućnih bolesti treba lijek primjeniti kada prestsne akutna faza , a sluz je zrela za iskašljavanje, zatim kod svih hroničnih oblika bolesti i u toku oporavka od njih. Kada se pije topao, 1-2 male šoljice dnevno, jača živce i želudac, reguliše probavu, ublažava asmatične grčeve, liječi od sluzavog proljeva i bolesti bubrega.

Tinktura se pripeama tako da se 200 g korijena moči 2 dana u 1 l vina, a zatim filtira. Uzima se po 15-20 kapi dnevno, prije jela.

Da bismo dobili jaki čaj popariti trba 90 g biljke sa 1/2 l kipuće vode, poklopljeno ostaviti da stoji 10 min. pa procijediti. Pije se triput dnevno po 1 šoljica poslije jela.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978