Kravojac (Angelica sylvestris L.)


Narodni nazivi: angelika, anđelski korijen, anđeoski korijen, borštna angelika, divlja anđelika, gozdni korijen, korijen svetog duha, kravojec.

Nalazište: Raste po livadama, obalama rijeka, vlažnim mjestima i vrtovima.

Opis: To je dvogodišnja biljka u obliku grma, visine čovjeka, velikih troperastih listova, po obodu nazubljenih. Ima debelu stabljiku, glatku, crvenkasto osjenčenu. Miris je sličan vaniliji ili mošusu. Cvjetovi formiraju zelenkastožuto-bijele štitce. Podanak je dug oko 1 m i ima mnogo žila.

Bere se: Cvate u julu i avgustu a sabire se zimi ili na početku proljeća. Upotrebljava se korijen, mladice sa listovima i sjemenke. Prilikom branja trbe biti oprezan jer je biljka veoma slična otrovnoj truheljki.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Čaj se priprema tako da se 1 velika kašika  mješavine od jednakih dijelova kravojca, kičice (Erythaea centaurium) i pelina (Artemisia absinthium) prelije sa 2,5dl kipuće vode, poklopi i, pošto odstoji 5 min., procijedi.Pije se u toku dana po 1 šoljica u
gutljajima.Taj čaj jača i podstiče na rad probavne organe i jetru, olakšava mokrenje, osvježava živce, otklanja asmatične grčeve i nadutost stomaka.

Kravojac pomiješan sa sljezom (Althaea officinalis) i hrastovim lišćem (Quercus pedunculata) čisti krv i liječi od kožnih bolesti.

 Prah od suhog korijena kravojca, namočen u rakiji lijek je od svake bolesti. Ako 2 kavene kašike korijena kravojca kuhamo 5 min. u 1/2 l vode, pa to ostavimo da odstoji 10 min. i zatim procijedimo (pije se tri puta dnevno po 1 šoljica poslije jela), dobijamo djelotvorno sredstvo protiv žutice, hemroida, vrućice i naglog slabljenja kod upale pluća i porebrice. Jedna velika kašika korijena kuhana u 2 dl vode i 2 dl vina liječi od otrovanja hranom, ublažava grčeve i upale hemroida.

Uvarak od korijena kravojca i pelinova lišća (Artemisia absinhium) pomaže u slučaju raka želuca: piju se2 male šoljice u toku dana u gutljajima. Isti uvarak koristi i kod plućnih bolesti, žgaravice, i grčeva donjeg dijela trbuha. Uvarak od samog lišća kravojca dodaje se kupkama zradi osvježenja i jačanja.

Dobro je 50-70 g korijena kravojca močiti u 1 l vina ili rakije 3 sedmice, zatim filtrirati i pomiješati sa jednakim dijelovima tinkture odoljena(Valeriana officinalis), pelina (Artemisia absinthium) i ižirota (Acorus calamus). To liječi od svih spomenutih bolesti.

Svježe mladice i lišće beru se i maju i junu , pa se režu na nešto duže komadiće, kuhaju u slanoj vodi i jedu kao varivo, a mladice i peteljke se kuhaju u šećeru kao slatko koje jača želudac i poboljšava probavu.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978