Kravljak (Carlina acaulis L.)


Narodni nazivi:  beli trn, bodič, djedovina, kravinac, kravjak, kravojac, kragujac, kraljevac, krmski koren, krovačac, oslobad, prostriljačica, protak, pupavac, rešetka sikavac, šikavac, veliki kravljak, veliki striček, veliko sito, vražji stric.

Nalazište:Raste po obroncima i slabo krečnjačkim pašnjacima, te suhim planinskim livadama.

Opis: To je trajna zeljasta biljka, bez stabljike. Korijen je debeo, mesnat, vretenast i ulazi okomito duboko u zemlju. Ukus je sličan ukusu kupusa, pomalo ljut, posebne arome, kiselkast i steže usta.Ima žutobijeli cvijet, Ponekad tamnoružičasto crven, bez peteljke, sjedi na ružici sjajnih, suhih, bodljikavih, dugih oko 30 cm listova, koji poput zvijezde obavijaju cvijet.

Bere se: Cvate od jula do septembra. Za lijek se skuplja korijen u vrijeme cvjetanja biljke. Treba ga brzo osušiti.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Lijek protiv katara želuca s bolovima, spuštenog želuca, bolesti crijeva, bubrega, slezene, živaca i prsa se pravi da se kuva 8 g korijena sa 1 velikom kašikom meda 15-20 min. u 1 dl vode i 1 dl vina i to se pije pola ujtro, natašte, a pola naveče. U svim tim slučajevima pomaže jer ublažava bolove i podstiče izlučivanje loših sokova putem mokraće. Takođe jednako djeluje iprah od korijena koji se uzima dvaputa dnevno, koliko stane na vrh noža sa malo vina.
Sredstvo za obloge se priprema ako da se 40 g korijena  kuha 20- 25 min sa 2,5 dl vode i 2,5dl sirćeta od žutike trpke (Berberis vulgaris). Može se pripremiti i tako da se 20 g korijena kuva 5 min. u 2 dl vode i 1 dl sirćeta ili da se 20 g korijena moči 10 dana u 2 dl vode i 2 dl vina.
Korijen je hranjiv , jer sadrži inulin, pa se može davati i dijabetičarima.

Čaj se priprema tako da se 20 g korijena kuva 5 min. u 1 l vode, ostavi poklopljeno da stoji 10 min, pa se procijedi. Pije se triputa dnevno po 1 šoljica poslije jela.

Tinktura se priprema tako da se 30 g korijena moči u rakiji ili konjaku 5 dana i zatim filtrira. uzima se dvaputa dnevno po 12-15 kapljica u kašiki vode.

Ukratko kravljak se uzima kao diuretik (za mokrenje), kao diaforetik ( za znojenje), kao tonik (za jačanje) i kao holagogum (za čišćenje jetre i protok žuči).

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978