Opis: To je jednogodišnja biljka ležeće stabljike.Ima hrapave listove na dugim peteljkama šiljasti su i prstasti i nejednako nazubljeni. Cvjetovi su tamno žuti, a plod je duguljast, gladak i požuti. Sjemenke ploda su na jednom kraju zašiljene.
Bere se: Cijelo ljeto i u početku jeseni. Plodovi se jedu nezreli, tj dok su još zeleni, a ne kada požute.
Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Sok krastavca se upotrebljava za uljepšavalje lica, jer osvježava kožu. Sjemenke iz zrelih krastavaca se izvade, operu i dobro osuše, pa se 1 kavena kašika sjemenki kuha 6-8 min. u 2 dl vode. One liječe mokraćne organe, pospješuju mokrenje i rad bubrega, slično kao i plod dinja i lubenica.Takođe se koriste kao lijek protiv bolesti želuca i crijeva, upale sluznice i kože, ujeda insekata i svraba. Svježi sok krastavca je dobro piti triput dnevno po 2 velike kašike protiv ekcema, protiv upale mokraćnih organa, posebno mjehura, a pomaže protiv upale probavnih organa.
Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978