Kokotac (Melilotus officinalis L.)

Narodni nazivi: divlja detela, kokotac žuti, konjska ditelina, nokata trava, noktec, orlov nokat,pitoma detelina, pšeničnica, svinduh, trolista detelina, velika djetelina, vodnika, ždraljika, žućka.

Nalazište: Raste kao korov na pustim mjestima, kraj njiva, vinograda i puteva i svuda gdje ima krečnjaka.

Opis: To je oko 1 m visoka biljka, dvogodišnja,ravna i razgranata.Ima troperaste listove, slične djetelini, sa dužom peteljkom i nazubljeni sa strana.Cvjetovi su žuti i formiraju duge zbijene grozdaste cvatove lijepog mirisa. To je aromatična biljka bez eteričnog ulja. Ima gorak, ljut i opor ukus.

Bere se: Biljka cvate od jula do septembra. U julu se beru vrhovi s cvjetovima, a lišće još u avgustu. Osušena biljka miriše na med. Od 4 kg svježe dobije se 1 kg suhe biljke.

Pripremalje lijekova, primjena i djelovanje: Primjenjuje se izvana kao mast i melem jer ublažava bolove, omekšava tvrde otekline i steže.Podstiče izlučivanje znoja i mokraće.
U slučaju reume, gihta i reumatične glavobolje treba cvijet kuhati u mješavini od pola vinskog sirćeta i pola vode, pa od toga stavljati obloge na bolna mjesta.


Maslinovo ulje u kom se močio kokotac 14 dana, pomaže protiv glavobolje.
Parenjem uha čajem kokotca ublaćavaju se bolovi uha.

Ukoliko se 6 g osušenog lišća i cvijeta kuha s 1 velikom kačikom meda 5 min. u 2 dl vina, dobiva se napitak koji olakšava mokrenje i čisti pluća od sluzi pri prehladi disajnh puteva. Pije se po 1 šoljica u gutljajima u toku dana.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978