Komorač (Foeniculum vulgare L.)


Narodni nazivi: anason, divlja mirođija, janež, komorača, kopar, koromač, mirođija krupna, morač, morača, morski janež, sladki aniš, slatki janež, slatki januš, slatka mirođija, slatki kopar, slatki morač.

Nalazište: Raste po kamenjarima Hrvatskog primorja, Dalmacije i Makedonije, uz puteve i polja a može i u baštama.

Opis: To je 80-120 sm visoka, šuplja i granata stabljika sa perastim, tamnocrvenim, duboko urezanim listovima. Ima male zlatnožute cvjetove koji prave štitce. Plod je rebrast s 2 sjamenke. Sličan je anišu, samo je viši. Ima veoma jak mirođijski miris i jak okus.

Bere se: Cvate u julu i avgustu, a sabire se kad dozrije. Upotrebljavaju se sjemenke i korijen, a najbolje je brati ih u jesen, kad su plodovi potpuno zreli i lijepo mirišu.

Pripremanje lijeka , primjena i djelovanje: Komorač je jedno od najboljih sredstava za malokrvne žene naročito dojilje, kod kojih pojačava stvaranje mlijeka. Uzima se kao prašak od samljevenog sjemena, triput dnevno koliko stane na vrh noža, poslije jela. Još je bolje ako se doda jednaka količina lipova cvijeta. Na otekle i upaljene dojke stavljaju se oblozi od mlakog mekano kuhanog korijena komorača.

Lijek protiv kašlja, bolova u prsima, loše probave i grčeva probavnog trakta, vjetrova, nahlade i gripe se dobije kada se jedna velika kašika samljevenog sjemena kuha 10 min u 2.5 dl mlijeka. Pije se toplo svaki sat po jedna kašika. Lijek za želudac i bubrege, protiv vjetrova i nadutosti dobije se kao odvar od korijena i to 40 do 80 grama na 1 litar vode. Bolje je kada se pomješa sa jednakom kolićinom kamilice (Flores chamomillae).

Djeci se u slučaju tih bolesti, posebno kod tvrde stolice daje svaki sat po jedna kavena kašičica samljevenog sjemena pomješanog sa jednakom količinom meda.

Bolesne bubege slabost želuca i crijeva liječi sjeme komorača tako da se jedna velika kašika sjemena kuha u 2 dl sirćeta od žutike trpke (Berberis vulgaris) i 4 dl vode.

Sredstvo za ispiranje upaljenoh očiju se dobije kad se jedna kavena kašičica sjemena kuha u 2 do 3 dl vode, pa procjedi u porculanski tanjir. Za želudac i probavu dobro je 3 do 4 sedmice uzimati jedanput ili dva puta dnevno uzimati samljevenog komorača, kolko stane na vrh noža, sa malo vina i vode.

Dobro je u 1 litru kipuće vode sipati 4 velike kašike samljevenog komorača pa nad tim 20 minuta pariti oči pokrivši prethodno glavu maramom. To čisti oči i jača vid.

Gotovo svi čajevi i lijekovi protiv nadimanja od plinova i sličnih smetnji probavnih organa, a takodje i onih koji olakšavaju iskašljavanje sluzi u disajnim organima bez izuzetka sadrže komorač.

Komorač služi i kao začin za neka jela, a djeluje i antiseptički jer sadrži anetol.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978