Kiselica (Rumex acetosa L.)


Narodni nazivi

kiseljak, kiselo zelje, kiseljača, velika kiselica.

Nalazište

Raste na srednje vlažnim i suhim, plodnim livadama i pašnjacima, uz puteve i polja, a sadi se i u vrtovima.

Opis

To je trajna biljka sa 35-100 cm visokom stabljikom i duguljastim, kopljastim ili streličastim listovima, od kojih gornji sjede na stabljici, a donji na dugim peteljkama. Cvjetovi su mali, dvodomni, crvenkasto-zeleni i tvore metlice na vrhu stabljike.

Bere se

Cvijet od jula do avgusta. U proljeće se sabire mlado lišće, ljeti poluzrelo sjeme, a čitava biljka za sve vrijeme svoje vegetacije.

Pripremalje lijeka , primjena i djelovanje 

Ima više vrsta kiselice i sve su ljekovite i čiste krv. Svježe mlado lišće služi kao salata, sos, varivo ili dodatak supama. Od lišća neki prave i pitu sa sirom. Lijek za jetru, posebno od žutice, je kada se 1-2 kašikice svježe istisnutog soka lišća popiju sa malo vode, mlijeka, meda ili vina, a kada se 1 kap svježeg soka ukapa u oči jedanput do dvaput dnevno one ojačaju. Kod skorbuta se desni mažu svježim sokom, a ranjava mjesta se oblažu zdrobljenim lišćem.Za liječenje rana u grlu i ustima grglja se i ispire iscijeđenim sokom, kuhanim sa medom. Od osušenog lista kiselice  priprema se takođe čaj, koji čisti krv i obogaćuje je željezom.
Ako se 1 kavena kašikica kiselice prelije sa 2 dl kipuće vode, pa procijedi , dobiva se lijek protiv jakog proljeva i glista. Pije se dvaput dnevno po 1 šoljica, poslije jela.
Plućni i želučani bolesnici i bolesni od reume, ne treba da uzimaju kiselicu jer bi minerlne soli koje sadrži samo pogoršale bolest.


Lijek protiv bolova u trbuhu , neuredne menstruacije, hemoroida i nekih lišaja kože dobije se kada se kuha 10 dkg svježeg lišća kiselice 20-25 min. u 1/2 l vina i 1/2 l vode. Pije se dnevno po 3-4 šoljice. Taj čaj ujedno pospješuje mokrenje, pa se preporučuje kod bolesti s groznicom jer se s mokraćom izlučuju tada loši sokovi iz tijela. Može se uzeti i osušeno lišće, ali ga je onda dosta 1 dkg; prije kuhanja mora se močiti u 1/2 l vode 12-16 sati, a zatim se kuha 15 minuta.

Svježe zdrobljeno lišće, stavljeno kao oblog na tabane, izvlači visoku temperaturu. ko to lišće močimo u sirćetu 1 sat, služi kao oblog za upaljena mjesta na tijelu;od toga opada temperatura, stišava se upala i orestaju bolovi.

Porodilje, koje imaju previše mlijeka pa im otvrdnu dojke, treba da stavljaju obloge od svježe izgnječenog lišća kiselice. Crni prišt (pustula maligna) sazrije i prokine se kad se na njega stavi izgnječeno svježe lišće dobro pomiješano sa svinjskom mašću. Sve biljke iz te porodice, u koju ulazi i špinat, ne smiju se upotrebljavati u prevelikim količinama zbog sadržaja i stvaranja netopivih oksalata.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978