Drijen (Cornus mas L.)

Narodni nazivi: Bila svibovina, drenak, drenic, drenka, drenovina, drenj, drijen, drijenak, drinika, drin, drinovina, drnjulic, žuti drenak, kuroslipnik, rumeni dren, tvrdi drijen, crveni drijenak. Plod drena narod naziva: drenka, drenjina, drenjka, drenjula.

Latinski naziv: Cornus mas L.

Nalazište: Nalazimo ga u listopadnim šumama i na sunčanim kamenitim obroncima sa drugim grmljem.




Opis: To je grmoliko, oko 6 m visoko drvo. Listovi su nasuprotni, jajoliki, jako zašiljeni i nazubljeni. Žuti cvijetovi izrastaju na digim peteljkama prije razvoja listova i čine jednostavne štitice. Plod je crvena, duguljasta koštunica, kiselkasnot ugodnog ukusa. Grane su pomalo dlakave.

Bere se: Cvijeta već u ožuljku. Sabiraju se zreli plodovi i kora drveta, pa se suši na toplom.

Pripremanje lijekova i liječenje: Plod i kora, kao čaj liječe od bolesti crijeva, od proljeva i groznice. Od zrelih plodova pripremaju se pekmez, voćni sok i vino.

Kiselkasti plod, koji skuplja usta, upotrebaljava se nezreo protiv proljeva, odljeva krvi, katara crijeva i grozničavih stanja uslijed bolesti probavnog trakta.

U tu svrhu priprema se odvar od 5 do 10 g kore koja se kuha 5 minuta u 2 dl vode, poklopi, ostavi da stoji 20 minuta i zatim procjedi. Pije se triput dnevno po šoljica poslije jela.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978