Kopar mirisavi (Anethum graveolens L.)

Nalazište: Uzgaja se u vrtovima.

Opis: To je jednogodišnja mirođijaska biljka, koja ima 80 - 100 cm visoku, šuplju, granatu i vitku stabljiku, s dvostruko perastim, uskim listićima. Žućkasto-zelenkasti svjetići tvore veliki, plosnati štitac. Plod je kalavac, s dvije sjemenke.

Bere se: Cvijeta od lipnja do rujna. Sabira se ljeti, a upotrebljavaju se sjemenke i listovi. Lišće se bere na početku ljeta, a sjeme kad sazrije. Sjeme je ljekovitije od lišća.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Sjeme kopra, kuhamo u vinu ili u pola vode i pola vina, uklanja naduvenost trbuha i grčeve, olakšava mokrenje i pospješuje stvaranje mlijeka kod dojilja, čisti kev i jača srce. Piju se 1 do 2 male šoljice dnevno. Kopar preliven kipućom vodom (5 g na 2 dl vode), kao čaj koji se pije dvaput dnevno, a naveče pola sata prije spavanja,podstiče funkcije žlijezda i daje dobar san, zaustavlja štucanje i povraćanje. Dodaje se parnim i sjedećim kupkama. Za dobar san još je bolje 2.5 dl vode, pa popiti pola sata prije spavanja.

Odvar od cijele biljke služi za kupke i parenje u slučaju grčeva i bolova u trbuhu i materici, neuredne menstuacije i bijelog cvijeta.

Ako se 10 g usitnjenog cvijeta prelije sa 2.5 dl kipućeg vina, u kojem se 5 min kuhala 1 velika kašičica meda, ili ako se sjeme i med moče 12 do 16 sati u vinu, pa se od toga piju dnevno 1 do 2 manje šoljice, to je takodje lijek protiv svih spomenutih bolesti a znojenjem i mokrenjem, koje lijek izaziva, izlaze iz tijela svi loši sokovi.

Za bolju probavui protiv nadimanja treba 1 velika kašiku mješavine od po 20 g ploda popra, aniša (Fructus anisi), komorača (Foeniculum officinale), angelike (Angelica archangelica) i kumina (Carum carvi) preliti s 2.5 dl kipuće vode, poklopiti, ostaviti da stoji na toplom 1/2 sata i zatim procjediti. Pije se poslije jela.

Za dobar i miran san treba uzeti po 25 g kopra, matičnjaka (melissa officinalis), hmelja (Humulus lupulus) i odoljena (Valerijana officinalis), sve smiješati i 1 kašičicu te mješavine popariti s 2.5 dl kipuće vode, pa pošto to odstoji pola sata, procjediti. Pije se naveče, pola sata prije spavanje.

Lijek protiv hemoroida priprema se tako da se 10 g kopra prelije s 2 dl kipuće vode i ostaviti da stoji 2 sata. Popije se u dva maha prije spavanje. Istovremeno se 25 g kopra popari s 2.5 dl kipuće vode, ostaviti takodje 2 sata i zatim procjediti. Tim se čajem svaku veče zapljuskuje čmar, ili se, što je prikladnije, u čaj namoči čista gaza i stavi kao oblog na crijevo. Čaj mora biti vrlo topao, gazu treba iscjediti, a oblog mijenjati svakih 5 minuta kroz pola sata. Oboje se ponavlja 6 dana uzastopno. Kopar je dobar, neškodljiv i svakom pristupačan lijek.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978