Kilavica (Herniaria glabra L.)


Narodni nazivi:  briskavek, jezerozrnatka, kilavnik, priputnica, sipanica, sitnica, trava od kile, turska trava, turska žitnica.

Nalazište: Raste na kamenitim i pješčanim mjestima, pašnjacima i oranicama Primorja, Like i Dalmacije. Nema uspravne stabljike pa pokrije kamen kao mahovina.

Opis: Visoka je oko 15 cm, puzava, vrlo razgranata biljka, sa  sitnim, duguljastim ovalnim lišćem bez peteljki koji su raspoređeni nasuprotno po čitavoj stabljici. Sitni, jedva vidljivi, zeleno-žućkasti cvjetići izlaze, po 10 zajedno, iz pazušaca listova. Svježa biljka ne miriše, a suha ima miris po kumarinu. Gorko je slana i ljuta.

Bere se:Cvate od juna do oktobra pa se u to vrijeme bere čitava biljka. Suši se u hladu ,na propuhu. Ne smije se čupati iz zemlje jer je to trajna biljka nego je treba rezati makazama.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Cijela biljka pomiješana sa jednakim dijelovima medvjeđeg grožđa (Folia Uva Ursi), liječi bubrege i mokraćni mjehur, otklanja pijesak i kamence iz njega i umiruje njegove mišiće.

Za čišćenje mokraćnog mjehura dobra je i mješavina od po 10 g kilavice, breze(Betula alba), korijena zečjeg trna(Ononis spinoza) i po 30 g lišća medvjeđeg grožđa, te po jedan gram ploda od peršuna (Petroselinum sativum) i metvice (Menthae  piperitae); 2 velike kašike te mješavine se popare sa 4 dl kipuće vode,pa to poklopljeno ostavi da stoji 2 sata. Pije se umjesto vode.
Protiv upale mokraćnih puteva koristi čaj od mješavine od po 20 g kilavice, breze, medvjeđeg grožđa, korijena selena (Levisticum officinale) i lanenog sjemena (Semen lini). Priprema se i pije kao prethodni.

Kilavica pomaže i protiv slabosti vida uzrokovane hronično bolesnim bubrezima ili njihovom sklerozom.

Pomaže i protiv vodene bolesti, katara dišnih organa i žutice te za čišćenje krvi.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978