Kičica (Erythraea centaurium L.)

Narodni nazivi: bor cvitaš, ger, gorka kitica, gorčica, gorko zelje, griževnjak, grozničava trava, grozničavka, jezernica, kantarion, kitica, mali stozlatnik, tavžentroža, trava od groznice, zlati grmek, zlatna žuč, zlatna kitica.

Nalazište: Raste po vlažnim, pješčanim brdskim livadama i pašnjacima, oranicama šumskim obroncima i čistinama.


Opis: To je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, sa četverouglastom, šupljom, zeljastom, oko 30 cm visokom na vrhu razgranatom sabljikom. Ima jajoliko duguljaste, nasuprotne, gotovo sjedeće listove i plameno ružičaste, grozdaste cvjetove koji tvore metlaste cvatove na vrhu stabljike. Stari i na suncu osušeni cvjetovi izblijede. Otvaraju se samo na suncu, obično oko podneva. Biljka je gorka okusa ali nije otrovna.

Bere se: Cvate u julu i septembru i tada se bere kad je u punom cvatu. Upotrebljavaju se listovi i cvjetovi tj. cijeli gornji dio biljke koja se suši u hladu i na propuhu da se sačuva prirodna boja.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Za proljetno čišćenje krvi uzimaju se jednaki dijelovi kičice i maslačka (Taraxacum officinale) kao dodatak mesnoj juhi, radi uklanjanja žgaravice i bolova u želucu, radi podsticanja na normalno lučenje sokova, protiv loše stolice, običnog i krvavog proljeva, glista, gihta i krvarenja, protiv groznice i temperature i za umirenje nervoznih bolesnika.
Čaj protiv groznice, glavobolje, bolesti želudca i loše probave, gripe , reume mišića i zglobova, šećerne bolesti i slabokrvnosti, priprema se od 20 g biljke koja se prelije sa 2,5 dl kipuće vode. Pije se u gutljajima po 1 šoljica u toku dana, ili 1/2 šoljice pola sata prije jela. Liječenje traje 2-4 sedmice. Taj čaj je takođe liječi od otvrdnutosti poslije upale pluća, čisti krv, odstranjuje žučne kamence i reguliše neredovnu menstruacju. Da bude ukusniji  dodaju mu se jednaki dijelovi kamilice (Flores chamomillae) i metvice (Mentha piperita).

Ako 1 velikoj kašiki kičice dodamo 1 kavenu kašiku pelina, pa to prelijemo sa 2,5 dl kipuće vode i umiješamo 1 veliku kašiku meda, dobivamo lijek protiv hripavca. Djeca treba da uzimaju svaki sat po 1 kavenu kašiku, a odrasli svako pola sata. Taj čaj je dobar protiv otvrsnuća pluća i žučnog kamenca.
protiv mladenačkih akni i nekih osipa, nečistoće kože, treba 2 velike kašike mješavine od jednakih dijelova kičice i kadulje (Salvia officinalis) popariti s 2,5 dl kipuće vode:pije se triputa dnevno po 1 šoljica poslije jela.

Čaj pripremljen od 10 g(1 velika kašika) biljke koja se kuha 2-3 min. u 1/2 l vode, liječi želodac, jetru, žul.Piju se po 2 šoljice  u gutljajima u toku dana. Umjesto čaja se može uzeti i prašak suve biljke , do 2 g dnevno,te djeluje i protiv groznice, podstiče probavne organe, umiruje bolove nervoznih bolesnika i smanjuje kislinu u želudcu.Kada se 25 g kičice kuha u 3/4 l bijelog vina, a pije tri puta dnevno po 1 kavena kašikica poslije jela, to jača živce i mišiće, a pomaže i protiv groznice. Još je bolja tinktura, a uzima se triput dnevno po 10- 15 kapi.
Lijek protiv navedenih bolesti možemo napraviti i tako da bocu od 3/4 l napunimo svenutim listovima i cvijetom kičice, zalijemo do vrha jakom rakijom, ostavimo na suncu ili pokraj peći 6-8 sedmica, a zatim procijedimo i filtriramo. Uzima se 2-3 puta dnevno po 20 kapi. Kao gorki tonik (amarum) kičica djeluje slično lincuri, pa pomaže i protiv slabokrvnosti.
Protiv nadimanja i vjetrova korisna je mješavina od 20 g kičice, gorke djeteline, kamilice, metvice i matičnjaka(Melissae officinalis).

Ako se uz nadimanje pojavljuju i grčevi u trbuhu, pomaže mješavina os po 20 g kičice, tetrljana(Marubium vulgare), metvice, kamilice i timijana(Thymus serpylum);1 velika kašika prelije se sa 2,5 dl kipuće vode, poklopi, ostavi da stoji 15 min., pa procijedi.PIje se po 1 šoljica prije jela.

 Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978