Kantarion (Hypericum perforatum L.)

Narodni nazivi: Gospina ili bogorodičina trava, trava svetog Ivana, Ivanje zelje, pljuskavica, strašno zelje, šenjanževka, žutenica, gorač, ovnika, krvavac, gorčac, žuta metlica, žuti kantarion, žućenica, zasekliva treva, zaseknica, zvekac, zvončac, izdatjivica, kantarijon, marina ručica, ženske kantarije , smaknež, smicaljka, tantur, trava od izdati, trava od posjeka, trava od poseke… krv sv. Ivana.

Kad neka biljka nosi gospino ime, odnosno svete Marije, tada možete biti sigurni da ga je i zaslužila.


Nalazište: Raste na suhim brežuljcima, livadama, poljima, obodu šuma i kamenitim mjestima.

Opis: To je 30 - 70 cm visoka biljka, trajna, uspravna stabljika, s nasuprotno izraslim, jajasto tupim, glatkim listovima bez peteljki, punim prozirnih tačaka, a na obodu crno tačkastim. Cvjetovi su zlatnožuti sa 5 latica i takođe imaju žute tačke, i tvore cvatove. Imaju mnogo prašnika, sraslih u tri snopića. Biljka ima svojstven miris, opor, gorak i aromatičan ukus.

Bere se: Cvate u julu i avgustu. Sabire se za vrijeme cvatnje. Upotrebljavaju se cvjetovi i lišće, odnosno vršne grane u cvatu. Suši se u hladu.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovaje: Šaka svježe zdrobljenog cvijeća u 1/2 l maslinova ulja treba da stoji 6 -8 sedmica na suncu, pokraj peći, ili 2 sata u vodenoj pari, pa tada služi za mazanje i obloge u slučaju opekotina, uloga, reume, iščašenja i čireva na prstima. Uspjeh je još bolji ako se pomiješa sa isto toliko finog, čistog terpentinovog ulja.

Lijek protiv trbušnih bolova, grčeva se dobije tako da se šaka cvijeća stavi u 3/4 l stolnog ulja, pa ostavi da stoji na suncu ili pokraj peći 6 -8 sedmica. Uzima se triput dnevno po 6 -8 kapi na kocki šećera.
Čaj od lišća i cvijetova liječi i dobar je protiv oticanja jetra, sprečava sakupljanje sluzi u plućima i šupljinama glave, odstranjuje pritisak u želudcu, liječi od kamenca i upale bubrega i mokraćnog mjehura, od vodene bolesti, ublažava išijas. Za te svrhe piju se 2 šoljice čaja u toku dana, u gutljajima. Protiv bolesti jetre dodaje se čaju prva tri dana svakoj šoljici praha od aloja koliko stane na vrh noža. Kantarion jača spolne organe, podstiče rast i razvoj ženskih spolnih organa. Zbog toga se slabunjavim djevojčicama, prije prve menstruacije, daje duže vrijema čaj od kantariona pomiješan sa jednakom količinom divljeg pelina (Artemisia vulgaris).

Kantarion, pomiješan u jednakim dijelovima sa stolisnikom (Achilea millefolium), jača mokraćni mjehur i sprečava noćno mokrenje u krevet. Za tu svrhu trba piti 1-2 šoljice toga čaja u toku dana, noge utopljavati, a naveče jesti suhu hranu, bez tekućine.

Ako se ne može zadržati mokaća pomoći će čaj koji se priprema  tako da se 3 velike kašike kantariona preliju sa 1 l kipuće vode, zatim se to stavi na vatru i, čim ponovo zakipi, skloni i procijedi. Pije se tri puta dnevno po jedna šoljica prije jela. Taj čaj koristi tj. čisti od glista, a služi i za ispiranje rana.

Lijek protiv oteklina, reume u zglobovima, iščašenja, boli u leđima i mnogih unutrašnjih bolesti priprema se tako da se 2 velike kašike kantariona moče 12 - 16 sati u 3 dl vode, zatim se to procijedi, doda se 1 velika kašika meda i promiješa. Pije se triput dnevno, poslije jela, duže vrijeme.

Čaj koji se priprema tako da se 15 g kantariona, 1 velika kašika meda, 1,25 dl vina i 1,25 dl vode kuhaju 5 min., pije se svakih pola sata u toku dana po gutljaj radi lakšeg iskašljavanja, protiv potištenosti, glavobolje, grčeva u želucu i stomaku, grušanja krvi, bolesti bubrega, jetre, slezene i mjehura koji ne može da zadržava mokraću.

Protiv grčeva za vrijeme menstruacije treba uzimati triput dnevno po 8 - 10 kapi kantarionova ulja. Kantarionovo ulje se priprema tako da se 4 velike kašike nerazvijenih pupova biljke naspu u staklenku i ostave jedan dan da malo provenu, a zatim se na njih nalije 1/2 l maslinova ulja, staklenka se dobro zatvori i pusti da stoji 6-8 sedmica. Tim se uljem takođe mažu kraste i osipi.

Drugi način dobijanja kantarionova ulja je da se 500 g cvijeta i sitno isjeckanog lišća kantariona potopi u staklenki sa 1 l najboljeg stolnog ulja i 1/2 l bijelog vina, pa se to kuha na vodenoj pari dok vino ne izlapi.

Za liječenje  hroničnog bronhitisa i astme služi čaj koji se priprema tako da se po 6 g kantarionova cvijeta, lišća podbjela (Tussilago farfara) i omana (Inula helenijum) kuha 5 min. u 1/4 l vina s 1 velikom kašikom meda. Pije se po 1 šoljica tri puta dnevno.

Eterično ulje kantariona čisti od crijevnih parazita, a fenolski spojevi djeluju antibakterijski.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978