Kaćun obični (Orchis morio L.)

Narodni nazivi

Kaćun obični, salep, vranjak, gorov cvijet, dremovac, kukavica, pasja jaja (muda).


Nalazište

Raste na planinskim livadama i pašnjacima.

Opis

To je mala, trajna, zeljasta biljka. Pod svakom se nalaze dva gomolja: jedan svjež i krepak a drugi smežuran i istrošen.Listovi su uski, sočni, ravna oboda. Cvjetna je peteljka uspravna, a na vrhu nosi kitu od 6-9 lijepih, nepravilnih , crvenkastih ili ljubičastih cvjetova u klasu.

Bere se

Biljka cvate od proljeća do polovine ljeta. Krepki i svježi gomolji beru se u maju u vrijeme cvjetanja.Potrebno ih je oprati kipućom vodom da se unište encimi, nanižu se na trake i osuše n suncu.Tako postanu prozirni, ali se mogu dugo sačuvati, izgube neugodan miris, ne potamne i ne upljesnive se. Prije upotrebe treba ih zdrobiti uprah. To je tzv. salep.

Pripremanje lijekova, primjena i djelovanje 

Salep služi i za hranu. U obliku čaja liječi od katara, kašlja, promuklosti, proljeva. Lagan je i probavljiv i stvarajući sluzav film preko sluznice ublažava upalu i smiruje bolove.

Prosijano brašno salepa navlaži se vodom do gustine maslaca, a zatim se prelije sa toliko kipuće vode koliko teži kaša. To je jako dobar i probavljiv napitak, kome se može dodati meda ili šećera, pa se pije tri puta dnevno po 1 šoljica.Preporučuje se davati djeci ujutro po šoljicu salepa umjesto kafe.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978