Ječam (Hordeum vulgare L.)

Narodni nazivi

bijelo žito, jačmen, jačmik, jačminak, ječam višeredac, ječam ozimac, ječmak, ječmen, ječmik, ozimac.

Latinski naziv

Hordeum vulgare L.


Nalazište

Raste na poljima, na kojima se sije za prehranu.

Opis

To je jednogodišnja, zeljasta, do 1 m visoka biljka, s uspravnim ili malo podignutim klasom na kojem su zrna složena poput crijepa na krovu.

Bere se

Cvate u toplijim krajevima u maju, a u hladnijim u junu. Bere se za vrijeme žetve.


Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje

Ječam je vrlo koristan za starce. Liječi od plućnih bolesti, različitih upala, promuklosti i hemoroida.

U 2 l vode moči se 1/2 l ječma 12 sati (preko noći). Ujutro se doda nekoliko sitno nasjeckanih  smokava, pa se zajedno kuha 1 sat na tihoj vatri. Pije se mjesto vode u toku dana. Gasi žeđ, rastvara sluz, a skrob pretvara u šećer.
Oguljena zrna daju kuhanjem sluzastu kašu koja sprečava proljev i promuklost. Obično se kuha 20 g ječma 3 -4 sata u 2 dl vode, poklopi se i, pošto odstoji 10 -15 min., procijedi se kroz platno.

Protiv loše probave uzimaju se 2 - 4 g prosušenog i u prah stučenog ječma.

Za sirup se u 1 l vode stavi 250 g ječmenog brašna. Voda treba da bude zagrijana na oko 50 stepeni C. Kuha se na laganoj vatri četvrt sata, a zatim se procijedi kroz lanenu krpu. Talog na cjedilu razrijedi se s 2 dl tople vode i opet procijedi. Obadvije se cjeđevine spoje, doda se do 1l vode, zatim se primješa 1,9 kg šećera i grije kako bi se šećer rastopio na temperaturi od 50 stepeni C. Uzimaju se 1-2 velike kašike poslije jela.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978