Đurđica (Convallaria majalis L.)


Narodni nazivi: djurdjica, šmarnica, djurdjevac.
Latinski nazivi: Convallaria majalis L

Nalazište: Raste u sjenovitim bjelogoričnim šumama, naročito hrastovim, u šikarama, na krčevinama, brdskim livadama, a uzgaja se i u vrtovima.

Opis biljke: To je vrlo vtka, oko 20 cm visoka stabljika, obično s dva duga ovalna lista, koja izlaze iz samog podanika, a na njenom gornjem dijelu stvaraju se bijeli, zvonoliki, viseći cvjetići vrlo ugodnog mirisa. Biljka je otrovna, pa je treba upotrebljavati vrlo oprezno i razborito, nakon savjetovanja sa ljekarom, a svakako pod kontrolom kardiologa. Najbolje je da lijek napravi ljekar.

Bere se: Cvate u maju.Sabire se cvijet, lišće, i korijen. Biljku treba dobro sušiti i spremiti u zatvorene limenke, jer je zrak, vlaga brzo pokvare. Poslije branja treba dobro oprati ruke toplom vodom i sapunom, Listove treba brati prije pojave pupoljaka kad su najkrupniji, sa najviše ljekovitih tvari. Cvijet se bere kad su cvjetići samo u donjem dijelu rascvjetani, a u gornjem u pupoljcima. Korijenje se vadi u jesen, jer je tada puno ljekovitih tvari. Cijela biljka se bere u početku cvatnje.
Znaci trovanja su jak proljev, povraćanje , opšta slabost i iznemoglost, Svježa je biljka ljekovitija i jača. Najljekovitiji je sok iz cvijeta.

Pripremalje lijekova, primjena i djelovanje: Upotrebljavase protiv ubrzanog pulsa, proširenja aorte i srca, grčeva u srcu, za jačanje srca, protiv padavice, glavobolje: ona djeluje na živce srca slično kao glog, krijepi srce, mozak i krvne žile, koje ne steže, pa ne povisuje pritisak.

U obliku čaja dobro je uzimati u kombinaciji sa gorocvijetom (Adonis vernalis), a u obliku kapljica sa odoljenom (Valerijana officinalis). Pripravci đurđice ne smiju se uzimati u većoj količini ni predugo zbog otrovnosti. Djeluje i kod hidropsa (nakupljanja vode).

Kod pllućnih bolesti djeluje kao blagi diuretik, poboljšava mokrenje.pomaže osobama slaba srca kad im otiču noge, kad pate od nesanice, nervoze i gušenja.

Čaj se priprema tako da se 3 g svježe biljke prelije s 2,5 dl kipuće vode, poklopii pošto odstoji 5 min. procijedi. Pije se dva puta dnevno poslije jela.

U slučaju ubrzanog pulsa, nervoze razdražljivosti koristi se tinktura i to triput dnevno po 10 kapi u vodi, prije jela.