Gavez (Symphytum officinale L.)


Narodni nazivi: crni gavez, črni koren, gabez, gabež, kilnjak, konjski rep, opašica, svatovci, vela konsolida, velika sodula, veliki gavez, volovi jezik, vrani gabez.
Latinski naziv: Symphytum officinale L.

Nalazište: Raste uz potoke, rijeke i jarke, na vlažnim livadama i vlažnom tlu nizinskih šuma.

Opis biljke: To je trajna zeljasta biljka, visoka oko 80 cm. Iz  debelog mesnatog , jakog korijena koji je iznutra bijel a izvana crn, raste uspravna sočna, šuplja, dlakava i granata stabljika. Listovi su jako veliki , oni donji eliptični a gornji kopljasti, sa šiljatim vrhom i sjede na stabljici. Na dodir su hrapavi, zbog mnogo grubih dlaka. Cvjetovi su zvonolikog oblika i ružičasto-crveni ili ljubičasti i čine kitice i cvatove u pazušcima gornjih listova.

Bere se: Cvate od maja do septembra. Korijen se bere u rano proljeće ili kasno u jesen, a list i cvijet u vrijeme cvatnje. Korijen se opere i brzo suši da ne izgubi sluzav sok, zatim se sitno izreže i nastavi sušiti do kraja na toplom.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:
Gavez sadrži alantoin koji potiče rast i razmnožavanje stanica, dakle obnavljanje tkiva. Zbog toga se primjenjuje kod preloma, rastrganih rana, čireva,tvrdih oteklina na mliječnim žlijezdama i kvržica gihta. Za to koriste oblozi ,za koje se kuva isjeckan korijen dok ne postane mekan kao kaša te se namaže debelo oko 1 cm na platnene krpe.

Isto tako koristi i tinktura od gaveza pomiješana u jednakim dijelovima sa tinkturom od moravke( Arnica montana) i tinktura os nevena(Calendula officinalis). Pije se tri puta po 10-15 kapi u malo vode, poslije jela.

Kao lijek protiv bronhijalne astme i izbacivanja krvi iz pluća, želučanih i crijevnih čireva, služi čaj koji se priprema tako da se 5 g suvog korijena kuva pola sata u 1/2 l vode, ostavi da odstoji 15-20 min.i procijedi. Pije se 1 šoljica natašte, zatim svakih pola sata 2-3 velike kašike i prije spavanja opet 1 šoljica.

Ako se kuva 20-30 g suvog korijena gaveza 25-30 min u 1/2 l mješavine od pola vina i pola vode dobiva se lijek koji pospješuje izbacivanje sluzi i snižava visoku temperaturu kod teške upala pluća.

Pije se svakih pola sata po jedna velika kašika tog čaja, i to toplog, a u slučaju groznice hladnog.

Protiv nakupljanja sluzi u plućima i bubrezima, te protiv jakog kašlja, piju se u toku dana 1-2 šoljice toga čaja, i to toplog.

U slučaju pojave krvavog ispljuvka, treba korijen močiti 14 dana u vodi ( ne kuvati). Pije se po jedna šoljica te vode dnevno u gutljajima. I to je lijak protiv bronhijalne astme i velikog kašlja.

U slučaju da treba pospiješiti mokrenje ili znojenje pije se čaj od 1 velike kašike lišća i cvijeta gaveza, prelivenog sa 1/2 l kipuće vode. Pije se dva puta dnevno , ujutu natašte  i naveče prije spavanja, po jedna čašica. To koristi i protiv grčeva u trbuhu.

U slučaju nečistoće lica koristi se čaj od gavezovog lista i cvijeta kuvanog u 1l vode: tim se čajem treba umivati triput dnevno. Čaj se ne smija ni kuvati ni držati u limenom posuđu.

Za oblaganje rana da brže zarastu koristi se sitno sjeckan korijen, list i cvijet koji se kuvaju u mlijeku i u to se namoče lanene krpe i stave na ranu. Za oblog može koristiti i čaj od 100-200 g korijena koji se prelije sa 1 l kipuće vode i ostavi da stoji u njoj 2-3 sata. Taj isti čaj , u slučaju čira na želucu treba piti 1 sat prije jela po 1 šoljicu.

Mlado lišće gaveza jeda se i kao salata u vrijeme proljetnog čišćenja krvi.

Za lakše iskašljavanje i liječenje upale nosne šupljine i dišnih puteva služi čaj koji se priprema tako da se po 50 g gaveza i bamije (Hibiskus esculentus) popari sa 4 dl kipuće vode. Pošto odstoji 8 sati. pije se triput dnevno po 1 šoljica poslije jela. Može se zasladiti sirupom od dunje.

Protiv proljeva koristi čaj od 50 g gaveza i sjemena dunje (Cydonia oblonga) i 20 g metvice (Mentha piperita) što se popari sa 1/2 l kipuće vode, poklopi, i ostavi 8 sati da stoji i zatim procijedi. Pije se umjesto vode.

Kao lijek protiv čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu služi čaj koji se priprema tako da se mješavina od 50 g gaveza, sjemena dunje i lanenog sjemena (Semen lini) i po 20 g slatkog korijena (Glycirrhiza globra) i lista stolisnika (Achillea millefollum) popari litrom kipuće vode i nakon 6 sati procijedi. Pije se u toku dana umjesto vode.