Gorušica crna (Sinapis nigra Koch.)


Nalazište: Raste na livadama i poljima, u divljini.

Opis: To je jednogodišnja, oko 90 cm visoka, razgranata biljka, cilindrične, prizemno nepto dlakave stabljike. Ima ljut miris koji draži grlo i izaziva suze. Lišće je na peteljkama, pri dnu malo zarezano, a pri vrhu zaobljeno.Cvjetovi su sitni, žuti skupljeni u grozdove. Plod su crnkastosmeđa zrnca, stisnuta u komuškama.

Bere se: Ljeti dok je stabljika još zelena i to noću dok se komuške još nisu otvorile i sjemenke poispadale. Grane se suše 8 dana, a sjemenke pošto se izljušte iz mahune suše se dalje, pa se zatim dobro zatvore.

Pripremanje lijeka , primjena i djelovanje: Služi kao podražajno sredsto da izazove priliv krvi (crvenilo), što pomaže kod reume, neuralgije upale porebrice, trbušne opne, a koristi i protiv padavice, bronhitisa i uzetosti.

U apotekama se dobiva gorušicino brašno (Farina sinapis), gorušičin biber (Charta sinapis) i gorušičin alkohol (Spiritus sinapis). Brašno je žutozelene boje, pomiješano sa vodom daje kašu za obloge: koža se prvo namaže uljem, da se izbjegnu opekline, Zatim se lanena krpa namočena u gorušičinu kašu privije na to mjesto i sve se omota suhom krpom. Oblog se drži 5,10 ili najviše 15 min., a kad se skine koža se opere mlakom vodom pa se posuši i namaže uljem da se ne stvore plikovi.

Kaša se priprema tako da se 2 šake gorušičina brašna smiješa u 1 l vode sobne temperature.Oblog se stavlja samo jednom dnevno i to po savjetu ljekara.
U slučaju kome , udara kapi, reume i grčeva dobro je močiti noge ili ruke u vodi u kojoj je dodano, na 1litru, 30-40 g svježeg brašna gorušice.

Za liječenje skorbuta u sastav vina pored hrena ulazi i gorušica.

Radi lakšeg mokrenja i liječenja bubrega i protiv šećerne bolesti koristi se čaj koji se priprema tako da se 60 g stučenog sjemena gorušice, 60 g naribanog hrena i 30 g limunove kore popari sa 2 dl kipuće vode i zatim hermetički zatvori. Pošto odstoji 20 sati, uzima se po 1 šoljica tri puta dnevno. Zasladi se sa medom.

Protiv reume koriste razne emulzije i masti koje sadrže gorušicu te se koriste za masažu. Time se izaziva priliv krvi u oboljelo mjesto, pa se bolje hrani, lakše obnavlja i oslobađa štetnih sokova.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978