Opis: To je uspravna, jednogodišnja stabljika, visoka do 60 cm.. sa listovima perasto urezanim poput lire. Svi dijelovi biljke su bodljikavo dlakavi. Cvjeta sa žutim cvjetovima koji se razvijaju u produženi cvat. u komuški su svijetle i smeđe sjamenke. Prilikom dužeg žvakanja , biljka u ustima pali.
Bere se: Od maja do jula a iz mahuna se u jesen sabire sjeme.
Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Osim što sluši kao začin i dodatak jelima, gorušica je dobar, ukusani neškodljiv konzervans, jer i najmanje količine djeluju antibakterijski.
Kad se sjeme natopi u vodu, nabubri pa se primjenjuje i protiv slabe stolice ( mehaničko djelovanje), uzrokovano mlitavošću crijeva.
Gorušica se uglavnom upotrebljava protiv navale krvi u glavu, protiv udara kapi u mozgu, uzetosti, bolova kod prehlade, upale porebrice, reume, grčeva želuca i žučnog mjehura, i to u obliku obloga koji se stavljaju na ono mjesto gdje se u unutrašnjosti nalazi oboljeli organ. Na tom mjestu obično na koži izaziva crvenilo pa trajanje obloga treba da odredi liječnik.
Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978