Grčka djetelina (Trigonella foenum graecum L.)


Narodni nazivi: grohotuša, grčko sjerne, grčka detelina, kozji rog, prosenica, rožnjača.
Latinski naziv: Trigonella foenum graecum L.


Nalazište: Raste po livadama.

Opis: To je jednogodišnja, zeljasta biljka, visoka 30-40 cm i pripada rodu djetelina.Listovi su naizmjenično postavljeni, sastavljeni od po 3 ovalna pera, i podrasli su pališćem. Cvjeta leptirastim žutim i bijelim cvjetićima, koji su ponekad po dva zajedno. Plod je mahuna duga oko 7-10cm, savijena kao rog .U njoj je sivo crvenkasto, četverostrano, spljošteno sjeme, jako tvrdo, koje u vodi jako nabubri, a kožica mu pukne. Ima jak miris i sluzava je okusa, a teško se stuca u  prah.

Bere se: Cvate u junu i julu. Za lijek se skuplja sjeme u avgustu, a upotrebljava se samo stučeno ili samljeveno.

Pripreamanje lijeka, primjena i djelovanaje: Samljeveno sjeme se prelije sa toliko kipuće vode i sirćeta koliko je potrebno da se dobije mazivo slično pekmezu. Ono se namaže prst debelo na lanenu krpu pa se time oblažu otekline, zatim desna strana trbuha u slučaju upale slijepog crijeva, čirevi i rane koje se gnoje. Uz to treba uzeti čaj od 5 g pelina (Artemisia absinthium) kuhanog 5 min. u 1/4 l vode, da se  izluče loše tvari iz krvi.

Protiv boli u prsima i vratu, čira u želucu i crijevima, visoke temperature, sluzi u plućima i teške astme, služi čaj koji se priprema tako da se 1 kavena kašika grčke djeteline,1/2 velike kašike samljevenog sjemena od komorača (Fructus foeniculi) i 1 velika kašika meda prelije sa 1/4 l kipuće vode u kojoj se još kuva 1-2 min, zatim ostavi da stoji još 10 min. pa se procijedi. Pije se svaki sat po jedna velika kašika. To sjeme je jako bogato fosforom, kalcijem, lecitinima, zamjenjuje riblje ulje u liječenju od rahitisa, iznemoglosti i slabe mliječnosti dojilja.Svježe samljeveno sjeme se uzima, kolko stane na vrh noža, 3-4 puta dnevno, prije jela, s pekmezom ili voćnim sokom da se izgubi miris koji neki ne podnose.

Protiv proljeva priprema se čaj od po 20 g  sjemena grčke djeteline, lišća metvice (Mentha piperita), cvijeta  podbjela (Tussilago farfara), bijelog sljeza (Althaea officinalis) i crnog sljeza (Malva silvestris); 4 velike kašike te mješavine popare se sa 1/2 l kipuće vode, zatim se to poklopi i ostavi da stoji 2 sata, pa se procijedi. Pije se mjesto vode.

Čaj protiv šećerne bolesti se priprema da se 4 velike kašike mješavine od po 20 g grčke djeteline, dobričice (Glechoma hederacea), gujine trave (Silybum marianum), lista borovice (Vaccinium myrtillus) i mahuna graha (Fructus phaseolisine semine) kuhaju pola sata u 1/2 l vode.Pije se po 1 čaša prije jela.

Od uzetosti jezika, kao posljedice udara moždane kapi, brzo će pomoći čaj od grčke djeteline. Pije se dosta topao. i to 2-3 male šoljice dnevno, ili hladan u gutljajima. Priprema se tako da se 1 kavena kašika biljke kuva 5 min. u 2 dl vode, kojoj se doda 1 kavena kašika meda.
Ovaj čaj djeluje i kao klistir, jer temeljito čisti crijevo bez napinjanja i draženja.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978