Gorocvijet (Adonis vernalis L.)


Nalazište: Raste kao korov na pješčanom, suhom, vapnenom tlu, na sunčanim obroncima obraslim drvećem i kamenjarima.

Opis:Toje trajna, oko 25 cm visoka biljka, koja obrazuje male grmove sa perastim, igličastim listovima.Na vrhu svake stabljike se nalazi po jedan lijepi glavičasti cvijet prečnika oko 3-7 cm,svijetle zlatnožute boje. Plod je jajolik, gotovo okrugao. Korijen je jako razvijen.On je jedan od prvih vijesnika proljeća.Biljka je otrovna, gorkog, ljutog i neugodnog ukusa.

Bere se: Cvate od aprila do maja.Za vrijeme cvjetanja sabire se cijela biljka s cvijetom. Ponekad se upotrebljava i korijen (rizom). U homeopatiji se upotrebljava samo svježa biljka  u cvijetu.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Gorocvijet liječi od bolesti srca, angine pektoris, podstiče bubrege na bolji rad i pospješuje mokrenje, pa tako liječi i od vodene bolesti.

Poboljšava krvotok, usporava puls, jača srce, umiruje lupanje srca i pomaže da nestaju vodene  otekline u nogama i trbuhu. Gorocvijet djeluje i na samo tkivo bubrega.

Uslučaju slabost srca, nepravilnog pulsa (aritmije), ubrzanog rada srca kod arteroskleroze, gorocvijet pojačava rad srčanog mišića a da ne povisuje krvni pritisak, jer umiruje živce, te ga stoga upotrebljavaju kao lijek protiv epilepsije, osaljenja srca.

Čaj se priprema tako da se 1 kavena kašika biljke kuva  u 3 dl vode 2 min., zatim se to poklopi i ostavi da stoji 5 min, pa se procijedi. Čaj se podijeli u tri obroka, pa se popije ujutro, u podne i naveče, poslije jela, ili se podijeli u 6 obroka pa se uzima svaka 2 sata po 1 velika kašika.

Tinkture se uzima po 10 kapi u toku 24 sata, Biljka je otrovna, pa je najbolje poslužiti se homeopatskim oblikom lijeka.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978