Dragoljub (Tropaeolum majus L.)


Narodni nazivi: dragoljub divlji, kapučinka.
Latinski nazivi: Tropaeolum majus L.

Nalazište: Uzgaja se kao ukrasna biljka u cvijetnjacima i loncima, a raste i u svijetlim, obasjanim bukovim šumama i gajevima.

Opis biljke: To je jednogodišnja, zeljasta, oko 15 cm vosoka biljka, gotovo okruglih listova, gusto protkanih žilicama. Jarki, narandzasti cvjetovi, išarani crvenim prugama, imaju svojstven miris.

Bere se: Cvjeta u lipnju i srpnju. Upotrebljavaju se svježi listovi i cvijet, a ponekad i zrelo sjeme. Lišće i cvijet sabiru se za vrijeme cvijetanja, a plod u ranu jesen, kad sazrije.

Pripemanje lijeka, liječenje, primjena i djelovanje: Zbog sadržaja vitamina služi kao proljetna salata (mlado lišće treba sitno isjeckati , malo posoliti i dodati limunov sok) koju treba uzimati bar jednom dnevno, ili se iz svježe biljke iscijedi 10-15 g soka za istu svrhu: proljetnu kuru protiv skorbuta. Ova biljka se može uzgajati i u loncima, ljeti na balkonima zimi u sobi pokraj prozora,te nam osigurava cijele godine ljekovitu salatu, u smislu preventive, jer eterično ulje dragoljuba uništava mnoge zarazne klice.

Jednako će koristiti ako uzmemo 5-10 g dragoljubova sjemena, sitno ga stučemo i dodamo vode, pa pošto odstoji 2 sata popijemo sa nekim voćnim sokom.

Sumporno ulje u dragoljubu djeluje ljekovito u slučaju hroničnog, pa i tuberkuloznog bronhitisa, pospješuje izbacivanje sluzi, posebno zagnojene, pomaže u astmi, pojačava izlučivanje mokraće, olakšava poteškoće što ih stvara bolesna žuč, jača spolnu moć. Uzima se tri puta dnevno po jedna kavena kašikica alkoholature, razrijeđena sa malo vode.

Porast kose pospješuje tinktura koja se priprema tako da se sitno isijecka po 100 g svježeg lista dragoljuba, koprive (Urtica dioica) i šimšira (Buxus sempervirens), pa se sve to prelije sa 500 g alkohola. Ostavi da stoji 21 dan, i to se svaki dan jedanput promućka. Zatim se procijedi tiskanjem. Tom se tinkturom trlja koža na glavi pomoću mekane četkice. Nakon 1 sat treba glavu oprati mlakom vodom. To se ponavlja svaki dan tri sedmice. Ista tinktura služi i za vanjsku upotrebu kod nekih kožnih bolesti.