Dobričica (Glechoma hederacea L.)

Narodni nazivi: brštan po zemlji, brštan-trava, brštran, vred njak, grošic, dobricava trava, dobricavica, dobricanova trava, dobricarica, dobricevica, dobrcanova trava, kotur, mesecnjak, niski bršljan, okrugljak, rasturice, samobaj, stravna trava.

Latinski naziv: Glechoma hederacea L.

Nalazište: raste uz plotove, na travnjacima i vlažnim livadama, po gajevima, svijetlim šumama i parkovima, u grmlju i živicama.


Opis biljke: To je 20 do 40 cm visoka, trajna biljka s puzavom, četverouglastom, dlakavom stabljikom čiji donji dio puzi po zemlji, a gornji stoji uspravno. Iz nje izlaze mnoge vriježe kojima se dalje širi. Listovi su nasuprotni, bubrežasti, navorašena ruba, gore tamniji, odozdo crvenkasti, na dugim peteljkama. Duguljast, dvousni cvijet svijetle modroljubičaste boje s purpurnim točkicama ima 4 prašnika.

Bere se: Za lijek se upotrebljava lišće koje se sabira ljeti za vrijeme najjače vegetacije. Cvate od travnja do lipnja. Ako je potreban svjež sok biljke, ona se cijela odreže blizu zemlje.

Pripremanje lijeka, priprema i djelovanje: Prije je dobričica bila specifikum protiv tuberkuloze i krvarenja iz ranjavih pluća. Pila se 1 velika kašika iz nje iscjeđena soka u šoljici mlijeka. Čaj se priprema tako da se 5 do 6 g svježeg lišća prelije s 2 dl kipuće vode. Dobro je uzimati 30 do 50 g svježeg soka, ili pomješati jednaku količinu šećernog sirupa i soka pa uzimati 40 do 80 g te mješavine dnevno. Isto tako, može se 20 g lišća preliti 1 litrom kipuće vode, dodati 2 velike kašike meda, ostaviti da to stoji 1/2 sata, pa procjediti, i piju se 1 do 2 šoljice dnevno. Sve to zaustavlja krvarenje iz pluća, i liječi od bronhitisa, okrepljuje i potiče organe na rad.

Sok te biljke, svježe iscjeđen i ušmrkan, liječi od upale nosa, grkljana i dušnika, začepljenosti nosa i glavobolje koju ona izaziva, od brnhitisa, kroničnog katara nosa i proširenja pluća (Emphysema). Čaj dobričice potiče iskašljavanje i čišćenje bronha. Za istu svrhu služi i alkoholatura dobričice, od koje se uzimaju 2 kavene kašičice dnevno u nekom čaju ili mlijeku.

Protiv gr;eva crijeva ybog trovanja oiovom (profesionalna bolest) pomaže puna čajna kašičica lišća poparena s 200 g kipuće vode: pije se hladno jedanput ili dva puta dnevno. Može se uzimati 12 g osušenog ličća i preliti ga sa 1/4 l kipuće vode, dodati 2 velike kašike meda i kuhati 5 do 10 minuta. Još je bolje ako se lišće u vodi moči 12 sati, pa onda kuha samo 5 minuta i pije nataške 1 mala kačika, a u toku dana svakih sat vremena pola velike kašike. Protiv žutice treba tome čaju dodati još 3 g pelina.

Gnojni prištevi i čirevi ispiraju se čajem dobričice pomiješani sa jednakim djelovima stolisnika (Achilea millefolium). Mlade listove dodaju često salatama i varivima za slabokrvne.

Za grgljanje upaljenog grla treba uzeti 30 g dobričice, 1 veliku kašiku meda, 125 g jabukova octa i 125 g vode pa kuhati 10 do 15 minuta. Tim se čajem mogu ispirati uha kad iz njih curi gnoj, a lišće kuhano u jabukovu octu stavlja se kao vruće oblog rotiv krstobolje, uloga i reume.

Dobričica pomaže kod akutnih i kroničnih katara disajnih puteva i probavnog trakta, suhog kašlja, proširenja pluća, tvrdokornih i jakih glavobolja kojima su uzrok upale u nosu ili loša probava, a liječi i od kamenca mokraćnog mjehura, čireva u bubrezima, glista, škrofula, bolesti slezene i jetre, od histerje i neurastenije.