Djetelina gorka (Menyanthes trifoliata L.)

Narodni nazivi: gorka detelina, gorka trava, gorki trolist, grenka detelja, grki trolist, trolistica, vodena bokvica, grčica.
Latinski naziv: Menyanthes trifoliata L.

Nalazište: Raste na tresetištima i hladnim plitkim močvarama planinskih krajeva, na obalama rijeka i jezera.

Opis biljke: To je oko 30 cm visoka, višegodišnja, zeljasta, vodena biljka, s troperastim listovima sličnim djetelini, ali mnogo većim. Peteljka lista je uzdužno baborana. Pojedina pera duga su 3 do 10 cm, a široka 2 do 5 cm, duguljastog kopljenastog oblika, ravnog ili malo narovašenog ruba. Lice lista je tamno zeleno, a naličje svjetlije. rlo je gorkog ukusa. Pod zemljom ima jak, do 1 m dugi rizom iz kojeg izlazi mnogo izdanaka. Čvorast je oko 15 cm debeo. Stabljika koja puže ili pliva, s površine vode izlazi uspravno. Cvjetovi su sabrani u gust, ružičasti cvat sličan zumbulu.

Bere se: obično u svibnju, kad svijeta, to uglavnom lišće. Biljku treba brzo sušiti, na propuhu i u hladu kako bi sačuvala prirodnu boju i ljekovitost.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Kao gorki tonik ulazi u sastav "Extractum amarum", jednako kao lincura (Gentiana lutea) i druge biljke iste porodice. Misli se da bi mogla djelovati kao emenagogum (sredstvo za povraćanje) i kao lijek protiv groznice. Primjenjuje se i u slučaju živčanih želučanih smetnji, slabe probave, žutice, škrofuloze, vodene bolesti i povratne groznice.

Čaj od lišća djeteline podstiče lučenje želučanih sokova pa time popravlja apetit i probavu, koristi i kod žučnih bolesti jer pospješuje proticanje žuči i tako čisti krv.

Djeluje još bolje u mješavini sa jednakim djelovima lišća jagode (Fragaria vesca l.), borovnice (Juniperus communis l.), pelina (Artemisi vulgaris l.), kadulje (Salviac officinalis l.) i kočice (Erythraca centaurium l.). Ta mješavina uspješno dijeli od trbušnih upala.

Tinktura gorke djeteline, koju zovu "želučana tinktura" pospješuje probavu poslije obilnih obroka ako se uzme oko 10 kapi na šećeru. Protiv prehlade i bolesti jetre te tinkture treba uzimati do 20 kapi nakon jela. To je i najbolji lijek za nervozne osobe sa lošom probavom.

Neki upotrebljavaju čaj od korijena, ali se on češće priprema od 50 g suhog lišća na 1 l vode, a piju se 2 do 3 šoljice prije jela. Kao tinktura uzima se 40 kapi prije svakog jela, kao prašak 2 do 3 grama dnevno, a kao vino koje se priprema tako da se 10 g lišća prelije sa 100 g kipućeg vina i zatim ostavi poklopljeno pola sata, uzima se 1 do 3 velike kašike dnevno, prije jela.

To je lijek protiv skorbuta i drugih stanja iscrpljenosti zbog nedostatka svježe hrane, a zatim protiv gušavosti, zbog čega se smatraju antistrumicumom. Otklanja glavobolju koja se javlja poslije jela zbog neprobavljivosti hrane i loše probave (antointoksikacija šivaca u glavi).