Despik ili lavanda ( Lavandula vera D. C.)

Narodni nazivi: despik, lavanda ili prava trma.

Nalazište: Raste svuda po kršu i suhim predjelima Primorja i Dalmacije, a uzgaja se i u vrtovima.


Opis: To je trajna samonikla biljka, visoka 40-60cm, razgranata četverouglasta stabljika, gusto obrasla  sjedećim, lančastim, ruzmarinu sličnim listovima koji su na rubu zavrnuti na dole, na naličju tamniji  a odozgo svjetliji. Cijela biljka se čini siva,zbog dlakavosti. Cvjetovi su poredani oko vrha   stabljike u cvatu sitnog klasa i modre su boje.Cvijet ima 4 prašnika . Aromatična je mirisa i okusa.

Bere se: Cijela biljka  u septembru, a vršci stabljike i cvjetovi u julu i avgustu kad cvjeta. Upotrebljavaju se cvjetovi i listovi koji se suše u hladu, na zračnom mjestu.

Priprema lijeka, primjena i djelovanje: Despikovo ulje ublažava migrenu i  nervoznu glavobolju, ako se njime istrljaju sljepoočnice, čelo i mjesta iza uha.

Ako se 5-10 kapi despikova ulja uzme na kocki šećera djeluje na smirivanje uzbuđenosti, bolova oko srca, depresije , navale krvi u glavu, uklanja nesvjesticu , želučane smetnje, lošu probavu, vjetrove,  grčeve materice i crijeva.

Despikovo ulje se dobije kada se šaka despikova cvijeta potopi u bocu sa 2,5 dcl maslinova ulja i lagano zatvori sa vatom, zatim ostavi stajati na suncu i toplom mjestu 6-7 sedmica.

Tinktura despika se dobije ako se 15 g cvijeta daspika potopi u 100g alkohola , ostavi stajati 10-14 dana, zatim procijedi. Koristi se za mazanje tjemena, jer podstiče rast kose i otklanja perut.

Odvar za obloge se pravi tako da se uzme 1-1,5 kg cijele biljke , sitno isiječe, kuva u 12 l vode 1,5-2 sata, zatim se to ohladi i procijedi. Za kupanje se ta cijela količina naspe u vodu za kupanje u kadi.Takve kupke jačaju oslabljene, otklanjaju bol u donjem trbuhu, neredovne menstruacije, " bijeli cvijet", reumu i giht.

Čaj despikova cvijeta oživljuje, čisti omekšava sluz i oslobađa tijelo nepotrebnih loših sokova ako se dnevni piju 2 šoljice čaja pripremljenog od 1 velike kašike cvijeta prelivene sa 2 dl ključale vode. Isti čaj služi za inhalaciju, kao lijek protiv astme.

Despik uspavljuje, lagano snižava temperaturu ,smanjuje nadražljivost i reguliše rad srca.

Dokazano je da u slučaju običnih bolesti i upala grkljana, nosa, ždrijela i dušnika, praćenog kijaviom promuklošću i bolovima u grlu, pomaže uz inhalaciju grgljanje čajem od kadulje (Salviae officinalis) i kamilice (Flores chamomillae). To posebno važi kod upale nosa, guše, šupljine uz krajnike kad je sve "začepljeno"i otežava disanje i uzrokuje glavobolju i nelagodnost. Inhalacija je u tim slučajevima veoma korisna. Još je bolje ako se despiku doda i jednak dio kamilice pa se 2 velike kašike te mješavine preliju sa 1/2 l kipuće vode, zatim to ostavi stajati 10 min. i procijedi. Piju se 3 šoljice dnevno u gutljajima svakih pola sata.