Nalazište
Raste na napuštenim i neobrađenim zemljištima a ima je i na obrađenim, među žitaricama.Opis biljke
To je jednogodišnja, zeljasta, uspravna , nježna, razgranata biljka, visoka oko 60 cm, sivozelene boje, sa dvostruko perastim listovima razdijeljenim u režnjeve. Iz pazušaka listova, izrastaju sitni, bijeli ili ružičasto-ljubičasti cvjetovi, koji čine grozdaste cvatove na vrhovima grana. Biljka je gorka ukusa.Bere se
Cvate od juna do jula. Bere se cijela biljka u cvatu.Priprema lijeka, primjena i djelovanje
Dimnjača čisti organizam i krv. Ako se uzima 8 dana umnožava crvena krvna zrnca(eritrocite) ali ne duže, jer ako se uzima dalje naglo ih smanjuje.U slučaju skleroze krvnih žila, da bi se oslabio krvni pritisak u njima, pije se ujutru sok te biljke u
dozi 10-20 g biljke u 200g tople vode, kao čaj. Dobro je, takođe, 50 g biljke preliti sa 1 l kipuće vode, ostaviti da stoji 5 min, procijediti i piti 2-3 puta dnevno, po šoljicu.
Za pripremu sirupa se uzme 150 g svježe iscijeđenog soka biljke i kuva lagano sa 150g šećera, do gustine sirupa. Uzima se 2-5 kavenih kašikica dnevno, prije jela, radi bolje izmjene tvari.
Alkoholatura se uzima u dozi od po 20 kapi dnevno, prije ručka i večere.
Dimnjača liječi od šećerne i vodene bolesti, hemoroida, katara želuca i crijeva, bolesti dišnih organa, jetre, od skorbuta, arterioskleroze, nečistoće kože i lišaja.
Kod životinja dimnjača izaziva trovanje s grčevima srca i nervnog sistema. Naprotiv, ljudima u manji m količinama pomaže - krijepi ih i jača, stimulira lučanje znoja i mokraće a samo u većoj količini izaziva bolove i proljev.
Ako se 1 velika kašika biljke prelije sa 2 dl kipuće vode, ostavi stajati preko noći, pa ujutro procijedi i popije natašte, prije doručka, koristi u slučaju jetrenih i žučnih smetnji, katara želuca ili crijeva,sa zatvorom ili proljevom i u slučaju čira.
Radi bolje probave dobro je uzeti po 20 g dimnjače, metvice (Menthae piperitae), aniša (Fructus anisi), sapunjače (Saponaria officinalis), i sladića (Polypodium vulgare), 1 veliku kašiku te mješavine popariti sa 200g kipuće vode, ostaviti da to stoji poklopljeno pola sata, procijediti i piti ujutro prije doručka.