Čuvarkuća (Sempervivum tectorum L.)

Nalazište: Raste po krovovima, stijenama, zidovima a uzgajaju je i u saksijama.

Opis: To je trajna zeljasta biljka , visoka 5-50 cm. Ima mesnate, sočne, jajolike listove složene poput ruže, iz čije se sredine uzdiže cvjetna stabljika sa ružičastom grudom cvjetova.


Bere se: ljeti za vrijeme cvjetanja. Bere se list, iz koga se cijedi svježi sok, ili se suši i spremi.

Priprema lijeka, primjena i sjelovanje: Šaka iscijeđenog lišća,  9 velikih  kašika vode i 20 g svinjskog sala, kuva se na tihoj vatri, dok se mast ne počne odvajati.Tako se dobije još tekuća mast koju treba brzo procijediti kroz sito u porculanske ili staklene posudice za mast, i ostaviti da se stegne.Sa tom masti se mažu i oblažu prignječene rane, otekline i rane od udarca.

Za odstranjivanje sunčanih pjega koristi se iscijeđen sok kuvan u svinjskoj masti. Samim sokom se mažu bradavice i kurje oči radi odstranjivanja, taj se sok koristi i za liječenje "crvenog vjetra", osipa i čireva.
Za liječenje živčane rastrojenosti, i straha kod djece, uzima se dnevno 2-3 kašikice svježe iscijeđenog soka.
U toku 2-3 sedmice pije se čaj, pripremljen od 12 g osušenog ili 1 dkg svješeg lišća koje se, kuva u 1/4 l vode, 15 minuta i procijedi.Taj čaj okrepljuje cijeli organizam liječi čir na želucu. Pije se 1 šoljica natašte a druga šoljica svaki sat po jedna velika kašika. Istim čajem ispire se usna šupljina u slučaju pojave gnojnih ranica ili grlo u slučaju angine.