Čičak ( Arctium lappa L.)

Nalazište: Raste na neobrađenim zemljištima, pokraj živica, uz ograde, uz žbunove pokraj puteva i cesta.


Opis: To je razgranata, zeljasta, 1-1,5 m visoka stabljika, sa runastim, srcolikim listovima najvećim među našim travama, sa crvene cvjetne glavice gusto zbijenih cvjetića koji sa kukicama hvataju za kosu i odjeću.Korijen je vretenast i dug , sivo smeđe boje.

Bere se:Mlado lišće u proljeće, a dvogodišnji korijn u jesen ili proljeće iduće godine, a najčešće u septembru i novembru kada je biljka dostigla najveći razvitak.Cvjeta u julu i avgustu. Upotrebljavaju se listovi, korijen, i sjemenke kada dozru. Ne treba brati sitno korijenje ,a ni predebelo jer ga u tom slučaju treba kopati lipatom oprati, oguliti, uzdužno razrezati, pustiti kroz paru 96 postotnog alkohola, dobro osušiti i zatvoriti u limenke jer ga napadaju crvi. Ipak je najljekovitiji svjež korijen.

Priprema lijeka, primjena i djalovanje: Korijen i list upotrebljavaju se protiv upale i čireva želuca, pomažu kod reume, koriste se za znojenje i probavu, kod kožnog ekcema, lišaja , gnojnih rana, osipa i skorbuta.

Suh korijen, stucan u prah i pomiješan sa jestivim uljem, pomaže kod gnojnih rana ako se tim namažu. Protiv reume koristi se čaj od čičkovih sjemenki. Lijek protiv navedanih bolest se priprema tako što se 1 velika kašika sitno narezanog čičkova  lista i korijena kuva u 1/2 litra vode 5 minuta, zatim ostavi sstajati 10-15 min. pa procijedi.Piju se po 2 velike kašike 2 puta dnevno , ujutro i naveče. Ako se 60 g korijena kuva 5 min. u 1 litri vode može se uzimati po jedna šoljica ujutro i naveče.

Radi liječenja trakavice uzme se svjež korijen, zdrobi i pomiješa sa 1-2 velike kašike  vinskog sirćeta, zatim se istisne sok i uzima 8-9 dana natašte po 1 velika kašika.
Kod gnojnih procesa u usnoj šupljini grglja se , čirevi i gnojne rane se ispiru, a osip i rane se oblažu odvarom koji prijatno hladi.
Čaj od korijena ( na 1l vode 1 dkg suvog korijena) pospješuje stolicu, izlučivanje znoja i mokraće, te čisti krv. Taj čaj se pije ujutru i naveče po jedna šoljca.
Čičkovo lišće kuvano sa smrekovim mladicama čisti krv pa liječi od svih kožnih bolesti. Čaj od korijrna protuotrov je kod trovanja živom. Treba znati da je korijen ljekovit samo godinu dana nakon što je ubran.
Kada se koža glave pere dobro sa čajem i maže sa čičkovim uljem stimulira se rast kose.

Čičkovo ulje se dobije kada se šaka suvog, sitno isjeckanog korijena,prelije sa malo 90 postotnog alkohola i ostavi stajati 10-14 dana, zatim se dolije 1/2  do 3/4 litra maslinova ulja, i opet ostavi stajati 3-4 sedmice na toplom mjestu, uz povremeno mućkanje. Da bi alkohol ispario flašu sa uljem  ne zatvaramo sa čepom, nego sa malo gaze ili papirom na kome su male rupice.

Lišće i mladice čička, mogu se začiniti uljem i sokom od limuna i koristiti kao varivo.Neki kuvaju čičak i u supi.

U vinu kuvano čičkovo lišće liječi od mokraćnih kamenaca.Oni nestaju i kada se uzima sitno izrezan čičkov korijen ili prah od suvog korijena, pomiješan sa medom.

Protiv kile(hernije) treba uzeti prah suvok korijena i posuti na mjestu kile pa previti sa povojem namočenim u rakiju, uz to je dobro popiti ,tri puta dnevno, malo praha od suvog korijena( koliko stane na vrh noža) sa malo vina ili vode.

U slučaju ujeda bijesne životinje, reba uzeti tri puta dnevno  koliko stane na vrh noža zdrogljenog čičkova sjemena ,da bi se krv što prije oslobodika otrova.