Češnjak ili bijeli luk (Allium sativum L.- Liliaceae)

Nalazište: Uzgaja se u baštama kao začin.


Opis: To je lukovica sastavljena od lučića (češnja), omotanih bijelom kožom. Cvijet je crvenkasto bijel, na dugim peteljkama.Cvjeta od juna do avgusta. Upotrebljava se lukovica.Ljutog je okusa.

Bere se: Krajem ljeta i početkom jeseni.


Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:  Češnjak sprečava svako truljenje u tijelu. Uspješno čisti crijeva od otrova, a jetru i bubrege podstiče na bolji rad i tako pospješuje mokrenje. Umjereno uzinan snižava krvni pritisak. Liječi od astme, uloga, reume, šećerne bolesti, tuberkuloze, kolere, tifusa, koristi protiv glavobolje , razdražljivosti , umora ako su to posljedice tih bolesti.

Miris od češnjaka se neutrališe žvakanjem peršuna ili da se češnjak prije jela isitni i potopi u ulje.  Može se doživjeti i do 100 godina pije li se dnevno 1/2 litra mlijeka sa 2-3 česna češnjaka.

On ubija bakterije, kod bronhitisa, i pomaže iskašljavanju sluzi. Istjeruje crijevne perazite i pojačava stvaranje pljuvačke.

Sigurno liječi od gangerozne tuberkuloze pluća, i snižava krvni pritisak, te se može uzeti u slučaju plućnog krvarenja.

Upotrebljava se kao alkoholatura ili tinktura, po 20, 30, 50, kapi( zavisno od starosti) sa malo vode, dva puta dnevno prije ručka i prije večere, i to se uzima 2 dana, pa 2 dana ne uzima, pa opet ponovo 2 dana uzima itd.Takvo liječenje može trajati mjesecima a da ne škodi.
Za tinkturu je potreban samo svježi češnjak i 60 postotni alkohol da se očuva ljekoviti faktor češnjaka: disulfid dijalil. Dnevna doza je 48 kapi u tri obroka po 16 kapi.Poseban oprez kod bolesnih na žuči ne upotrebljavati ovaj lijek.

Veliki kašalj se liječi tako da se glavica luka ispeče na žaru u pepelu, zatim oguli, stuca i pomiješa sa vrcanim medom: uzima se svaki sat po jedna velika kašika. Takav vrući češnjak, stavljen na zub ili  zubno meso, liječi upalu i otklanja bol.

Češnjak zdrobljen i pomiješan sa mlijekom, liječi od prsobolje.
Kod liječenja tuberkuloze treba dnevno pojesti 2-3 čena bijelog luka sa crnim hljebom i slaninom. To koristi i živčano rastrojenim. Kad se jede samo sa hljebom to pojačava mokrenje, te pomaže kod vodene bolesti, proljeva i bolova u stomaku.

Protiv kamenca mokraćnog mjehura pije se tri puta dnevno po čaša bijelog vina u kojoj je kuvan
bijeli luk.

Protiv truleži u ustima treba češnjak kuvati u vinskom sirćetu , pa time 5-6 puta dnevno grgljati i ispirati usta.

Stucan sirov češnjak, pomiješan sa malo sirćeta,  privija se na crni prišt.
Sok češnjaka pomiješan sa maslinovim uljem liječi od šuge i krasta ako se njime maže 3.4 puta dnevno.Taj sok uništava i uši na koži.

Ako se 2-3 veće glavice luka kuvaju u 1 litri jabukovog sirćeta, sa 6 velikih kašika meda, pa to pije svaki sat po jedna velika kašika , ublažava se bol u prsima i leđima, živčana glavobolja i rastrojenost.

U močvarnim krajevima treba svako jutro pojesti prije izlaska iz kuće po čenu bijelog luka kao preventivu protiv malarije i sličnih zaraza.
Sočne zelene listove mladog bijelog luka, treba jesti  kao proljetnu salatu, dok ih ima jer su puni korisnih sastojaka.

Lijekove od češnjaka, treba uzimati prije jela, a pripremaju se ovako:

Za tinkturu se 200 g svježeg, sitno isjeckanog češnjaka moči 10 dana u 1 L. 60 postotnog alkohola, zatim se ocijedi, filtrira i spremi u dobro zatvorene staklenke.

Za macerat se 250 g osušenog sitno izdrobljenog češnjaka prelije 1 litrom 90 postotnog alkohola, ostavi stajati 20 dana uz miješanje, zatim se odlije i  filtrira.

Za češnjakovo sirće uzme se 50g češnjaka i ostavi stajati 10 dana u 100 g vinskog sirćeta ,zatim se procijedi kroz lanenu krpu.

Eterično ulje, se dobije iz zdrobljenih svježih glavica češnjaka , destilacijom pomoću vodene pare.

Češnjakov sirup dobijamo tako da 100 g svježeg češnjaka močimo u 100 g alkohola , zatim to odlijemo i filtriramo i 5 g otopine pomiješamo sa   90 g običnog šećernog sirupa. Još je bolje uzeti sirće (vinsko ili jabukovo) umjesto alkohola.

Alkoholaturu pripremamo tako da uzmemo 200 g zdrobljenog, posve  svježeg češnjaka i pomiješamo sa 1 litrom 90 postotnog alkohola, ostavi se namakati 10 dana, zatim se procijedi  i filtrira.

Za preašak ćemo samljeti sitno izrezan češnjak, osušen na temperaturi od 50 stepeni. Odmah ga treba hermetički zatvoriti u staklane tegle, jer je higroskopan , a vlaga mu oduzima ljekovitost. Može se uzeti 50 g zdrobljenog češnjaka i pomiješati sa 100 g šećera u prahu, pa se ta masa osuši na 40 stepeni i čuva , dobro zatvorena, na hladnom mjestu.

Propisane doze za češnjak su:
Tinktura, alkoholatura, macerat i sirće -- 2-3 puta dnevno po 20-30 kapi;
Sok--- 2 puta dnevno po 20 g;
Češnjak svjež ili u prahu  4-6 g dnevno;
Kuhan u vodi za klistir-- 7-30 g;
Infuzum, sirup i pomiješan sa šećerom u prahu -- po 30 g dnevno;
Ekstrakt-- triput dnevno po 30 kapi ;

Češnjakovi preparati se mogu uzimati sa malo sirupa od višanja, ribizli ili s  mlijekom.